ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een 200-tal skeletten gevonden onder een supermarkt in Parijs

De ondergrondse van Parijs is als het ware één enorm groot kerkhof.
door Tsenne Kikke - zondag 8 maart 2015 3:17

Reeds meerdere jaren liggen er in een zandachtige grond talrijke geraamten netjes naast elkaar gerangschikt onder de supermarkt Monoprix Réaumur-Sébastopol, die gelegen is in het 2e arrondissement van Parijs.  

Deze supermarkt is gebouwd op een vroeger kerkhof, die indertijd met het 'Hôpital de la Trinité' verbonden was. Totaal onverwacht stootte men nu op de ongelooflijk goed bewaarde restanten van dat kerkhof, daterend uit de Middeleeuwen.

De eigenaars van de supermarkt lieten werken uitvoeren in hun kelders, omdat ze er goederen wilden stockeren; werken, die in 2006 een aanvang namen. Bij het verlagen van de vloer werden de talrijke skeletten aangetroffen.

Archeologen van het 'Institut national de recherches archéologiques préventives' vonden op een oppervlakte van 100 m² in totaal 229 skeletten in acht massagraven. De lichamen waren dicht tegen elkaar neergelegd met gekruiste armen en gestrekte benen. Over de doodsoorzaak is niets geweten. Maar, de kans is zelfs groot dat men onder de gevonden skeletten een nieuwe laag zal kunnen aantreffen.

Maar, al die geraamten dienen vóór 20 maart van die plek verwijderd te zijn, opdat de supermarkt haar deuren opnieuw zou kunnen openen.

De onderzoekers zijn daar dus volop mee bezig, en zullen daarna proberen te achterhalen of deze ex-stervelingen mogelijk overleden zijn aan de een of andere epidemie. DNA-stalen en koolstofdatering moeten meer duidelijkheid verschaffen over de periode waarin de lichamen begraven zijn.

Eerder vermeldde ik al in de reeks 'Bizarre ondergrondsen', dat het ondergrondse van Parijs als het ware één enorm groot kerkhof is. In de 14de, 15de en 16de eeuw kende de hoofdstad meerdere pestepidemieën, en in de 17de eeuw was er een pokkenepidemie. Onder de grond aan de Boulevard Sébastopol, bijvoorbeeld, zijn onlangs eveneens meer dan 200 skeletten ontdekt.

Sommige mensen zetten tijdens hun leven een grote mond op en hebben een heel sterk ego. Wat ik vooral fascinerend aan skeletten vind, is het feit dat - hoe uniek ook mensen van zichzelf denken te zijn - uiteindelijk de voor immer zwijgzame geraamten heel sterk op elkaar gelijken.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht