ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wetenschappers filosoferen over de vraag: 'Hoe wordt iemand relschopper?'

Word men zomaar een relschopper? Of, is men van nature uit een amokmaker?
door Tsenne Kikke - vrijdag 28 november 2014 0:34

Zelfs de meest intelligente, goed opgevoede mensen kunnen zich laten meeslepen bij rellen. Welke krachten zijn er aan het werk?

Van de nationale betoging in Brussel tot de rellen in het Amerikaanse Ferguson: wetenschappers, die zich verdiepen in de motieven van relschoppers en amokzaaiers, hebben de laatste tijd nogal wat materiaal voorhanden om mee aan de slag te gaan. Uit eerdere studies blijkt dat, naast de voor de hand liggende redenen van woede en verontwaardiging, er ook andere inwendige krachten aan het werk zijn bij het uitbreken van rellen.

Bevrijding

"Het gebeurt voortdurend," zei de New Yorkse psycholoog Ken Eisold, die groepsgedrag bestudeert, aan Live Science. "Grote groepen worden uit vreedzame demonstraties weggetrokken door enkele impulsievere individuen. Iedereen onder ons, zelfs de meest gesofisticeerde, intelligente, goed opgevoede persoon is kwetsbaar voor een dergelijke regressie. Het is alsof je teruggaat naar een eerder stadium in je eigen ontwikkeling, waarin je veel gevoeliger bent voor dat soort dingen. Er is een belangrijke nood om tot een grotere groep te behoren."

"Het is een vorm van bevrijding," ging Eisold verder. "Het is alsof je je ineens exuberanter of vrijer mag gedragen. De meesten onder ons leiden een vrij braaf leven. Als we dan ineens de kans krijgen om ons uitbundig te gedragen en uiting te geven aan iets wat we gewoonlijk onderdrukken, dan voelen we een tijdelijk gevoel van euforie."

De stem van de onderdrukten

Ook maatschappelijke motieven spelen een rol bij het uitbreken van rellen. Stephen David Reicher, professor psychologie en neurowetenschappen aan de St. Andrews University in Schotland, meent dat er een zekere logica gepaard gaat met rellen. "Martin Luther King beschouwde rellen als een uiting van de stem van de onderdrukten, van het demonstreren van macht waar je op andere vlakken geen macht hebt."

Reicher werkte in het verleden als consulent samen met politiekorpsen in Groot-Brittannië en Europa in de zoektocht naar manieren om menigten uit elkaar te drijven vooraleer rellen uitbreken. Volgens hem bestaan menigten enerzijds uit slechts enkele individuen die zin hebben om keet te schoppen - en anderzijds, anderen die vreedzaam willen betogen. De sleutel is om te begrijpen welke omstandigheden beide groepen beïnvloeden.

Van nul naar 100

"Als de politie alle mensen als potentieel gevaarlijk beschouwt en ze drijven iedereen uit elkaar, dan zullen dergelijke interventiemethoden net die mensen wegdrijven die geen geweld willen in plaats van zij die dat wel willen," aldus Reicher, die meent dat de aanwezigheid van een aanzienlijke hoeveelheid gewapende agenten de dingen soms erger kan maken. Hij raadt politiekorpsen daarom aan om niet 'van nul naar 100 te gaan in één stap'. "Je start best met kleine interventies, en je moet altijd bereid zijn om je terug te trekken."

Bron: Knack.be-nieuws - Trui Engels

Andere auteurs beweren dan weer op hun beurt, dat indien je woestelingen niet tijdig in toom kunt houden, ze dan misschien auto's kunnen omkippen, uitstalramen verbrijzelen, winkels plunderen, huizen in brand steken, en zo meer.

Zelfs de meest intelligente, goed opgevoede mensen kunnen zich laten meeslepen bij rellen - gewoonweg, omdat intelligentie, noch 'goede opvoeding, niets kunnen wijzigen aan iemands ware, innerlijke natuur. "Waarom," vraag ik me meermaals af, "doen sommige mensen, die denken over ietwat bewustzijn te beschikken, niet aan Zelfkennis?" Het zou zeer veel zaken in deze mensenwereld kunnen verklaren, met de nadruk op 'verklaren', want ...

Verklaringen veranderen eveneens niets aan de werkelijkheid, maar je leert met gewone stervelingen omgaan en ermee leven. Andere keuzes zijn er niet, tenzij je bij die groep van goed opgevoede, intelligentie mensen behoort, die zich zo nu en dan eens wil laten gaan. Weetje nog?... Controleer het lichaam, of wordt erdoor gecontroleerd.

Een goed voorstel zou kunnen zijn, dat indien je op vreedzame manier wenst te betogen, dat je jezelf dan in het midden, of geheel achterraan plaatst - en, indien je herrie wil schoppen, dat je dan op de voorste rijen tussen de hooligans plaatsneemt.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht