ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom worden we met stuiptrekkingen geconfronteerd tijdens het in slaap vallen ?

Iets meer over hypnagoge schokken, of slaapstuipen…
door Tsenne Kikke - dinsdag 14 oktober 2014 0:54

Heb jij ook al eens die korte, maar soms hevige stuiptrekkingen tijdens het begin van de slaap ervaren? Op Wikipedia en op andere plaatsen op het internet lezen we er het volgende over ...

De hypnagoge schok, of slaapstuip, is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren die zich vaak voordoet tijdens de overgang van waken naar slapen. Het wordt vaak beschreven als een vallend gevoel of een elektrische schok; dit veroorzaakt dan de hypnagoge schok. Deze stuiptrekkingen zijn overigens niet gevaarlijk voor de persoon zélf, maar kan tot schrikreacties leiden van de persoon die ernaast ligt.

Hypnagoge schokken zijn heel normaal, en de meeste mensen zijn dan ook bekend met het verschijnsel. De hypnagoge schok doet zich vooral voor wanneer mensen oververmoeid zijn, of in een oncomfortabele positie liggen. De exacte oorzaak van de plotselinge stuiptrekkingen zijn onduidelijk en dus niet bekend, maar er zijn hypotheses geformuleerd, waaronder

- Het is een natuurlijk onderdeel van het slaapproces dat zich voordoet wanneer de ademhaling is vertraagd en de lichaamstemperatuur is gedaald.

- De gevoelens, die worden geassocieerd met ontspanning, worden foutief geïnterpreteerd door de hersenen als vallen of omtuimelen. In een reflex duwt het lichaam de ledematen uit om rechtop te blijven staan.

Wanneer iemand verstoken blijft van slaap, en tracht tegen de slaap te vechten, zal hij vaker hypnagoge schokken beleven. Dit gebeurt meestal met mensen die van slaap verstoken blijven voor een periode langer dan 24 uur.

Hypnagoge schokken worden gewoonlijk één of twee keer waargenomen tijdens de nacht. Regelmatiger doen zich stuiptrekking voor gedurende de normale slaap. Deze zijn doorgaans veel minder dramatisch en blijven daardoor onopgemerkt. In extreme gevallen, wanneer de nachtrust ernstig wordt gestoord door de hypnagoge schokken, spreken we van een aandoening genaamd 'periodieke beenbewegingen' - ook wel 'periodieke ledemaatbewegingsstoornis' genoemd, of beter bekend onder de Engelse naam 'PLMD', de afkorting van 'periodic limb movement disorder'.

Een regelmatig bewegen van armen of benen zorgt ervoor dat je steeds uit je diepe slaap ontwaakt, waardoor je niet genoeg uitrust.

PLMD gaat vaak samen met het restless legs syndrome (RLS), maar het is niet hetzelfde. Bij RLS heb je een irriterend, brandend en kriebelend gevoel in je benen, en soms ook in de voeten. De klachten verminderen tijdelijk van zodra je beweegt. Ook wordt PLMD vaker gezien bij onder meer de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, sommige vormen van ADHD, narcolepsie en slaapapneu.

En, ondertussen is men dan ook aan de weet gekomen, dat indien we met veelvuldige slaapstuipen te maken krijgen, de kans groot is dat we vooral te maken kunnen hebben met de ziekte van Parkinson. Geef dus aan jouw lichaam het bevel om met die stuiptrekkingen niet te overdrijven.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht