ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over vrouwtypen die inspireren

Bestaan er vandaag de dag nog hetairen?...
door Tsenne Kikke - zondag 24 augustus 2014 0:47

Ik heb het reeds eerder over 'menstypen' gehad. Het was geen al té diepgaand blogbericht, maar het gaf de lezer toch een klein idee van wat hetgeen ik ermee bedoelde. Ook over het thema 'Liefde' vermeldde ik zo nu en dan al iets. Indien we de twee met elkaar combineren, verkrijgen we een meest eigenaardige en wereldvreemde combinatie.

Dit doet me een beetje denken aan Socrates, wiens leuze was: 'Ken uzelf', 'Gnothi seauton' in het Grieks, waaraan hij toevoegde: "Hoe kan iemand iets kennen, als hij zichzelf niet kent? Wie kent er dan? En wat is de waarde van zulke ongegronde kennis?".

Socrates overleed zo'n 2.400 jaren geleden - en, geloof me of niet: ondanks het feit dat de uiterlijkheden, technologieën, et cetera, drastisch zijn gewijzigd, is de 'inhoud' van de gemiddelde mens totaal onveranderd gebleven. Lees: 'de inhoud van de mens'. Er staat dus niet: 'de inhoud van het brein'.

Zelfs indien een Jezus vandaag de dag zou terugkomen, zouden ze hem vrij snel in een pyschiatrische instelling laten opsluiten, gewoonweg omdat hij, net als een Socrates, of een Gurdjieff, een gevaar voor de maatschappij zou betekenen, gegarandeerd.

Socrates bezocht regelmatig hetairen, zijnde: hoogopgeleide gezelschapsdames, die in dienst konden worden genomen om een maaltijd met hun sprankelende (filosofische) conversatie te verlevendigen - en, die na afloop ervan, ook seksuele diensten leverden. Doch, vergelijk ze niet met de hedendaagse prostituees, sekswerksters, hoeren, loopse gehuwde vrouwen - of, noem ze zoals je wil. Het vrouwtype 'hetaire' is - volgens mij - vandaag de dag onvindbaar. Onbestaande misschien? Weet jij het? Je kunt ze zo'n beetje vergelijken met de Chinese geisha's van indertijd.

Nog onbegrijpelijker wordt het, indien ik erbij vermeld dat de sekscentra niet enkel en alleen een stoffelijk lichaam kunnen voortbrengen, maar ook een onstoffelijk voertuig, een ander lichaam dus, dat dan natuurlijk voor de ziel is bestemd. Bij de dood is men dan in staat om van het ene 'huis' naar 'het andere' te verhuizen. Denk aan Jezus' woorden: "Breek deze tempel af, en in drie dagen bouw ik hem wederom op". Maar dan moet een mens wél over een persoonlijke ziel beschikken, en niet enkel en alleen bezield zijn, net zoals al het andere in de wereld van Moeder Natuur.

Over een eigen ziel beschikken is dus primordiaal. Of, op z'n minst: een ziel in aanleg.

Ook de Oude Egyptenaren waren daarvan op de hoogte en balsemden om die reden de overledenen. Niet de gewone mensen, natuurlijk - want, die wisten niets af van het bestaan van de zogenaamde 'extra lichamen', noch van de 'ziel'. Zij waren stof, en keerden dan ook tot dat stof terug. Een Jezus zou er nu aan toevoegen: "Laat de doden de doden begraven".

Hetairen zijn - volgens mij - een uitgestorven menstype. Anderzijds: wie tenslotte heeft daar vandaag de dag nog nood aan? Tegenwoordig worden zeer veel mensen door onderstaand vrouwelijk menstype geïnspireerd en geprikkeld. Een menstype, dat naar aandacht hunkert...

Nota: het gehele artikel vind je in de rubriek 'Eclecticus'.

Commentaar


Sonja Gepost op: 26/08/2014 1:39:10
Sonja

Tsenne Kikke Gepost op: 26/08/2014 4:11:35
Tsenne Kikke

Hartelijk dank voor jouw reactie! En, natuurlijk heb ik alle begrip voor het feit dat je als het ware sprakeloos bent.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht