ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zelfs supergrote manen zijn puur gezichtsbedrog

Vorig weekend stond de maan heel dicht bij onze aarde.
door Tsenne Kikke - donderdag 17 juli 2014 0:48

Afgelopen weekend slaagden diverse fotografen erin om de supergrote volle maan op beeld vast te leggen. Hieronder vind je dan ook prachtige afbeeldingen van dat hemelse wonder dat op een onzichtbaar spoor rondom de aarde suist; beelden, genomen vanuit diverse steden, zoals Los Angeles, Rio de Janeiro, en Beijing.

De baan van de maan is geen cirkel maar een ellips. Tijdens het perigeum (kortste afstand tot de aarde) staat de maan op een afstand die varieert tussen ongeveer 356.000 km en 370.000 km. Een supermaan, ook weleens perigeummaan genoemd, is een volle of nieuwe maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is. Het punt waar de maan het verst van de aarde afstaat heet apogeum, en het dichtstbijzijnde heet perigeum. Het apogeum schommelt tussen ongeveer de 404.000 en de 407.000 km.

Een volle maan tijdens perigeum is 14% groter dan een volle maan tijdens apogeum en is dan door de omgekeerde kwadratenwet 30% helderder.

Een perigeummaan treedt eens per ongeveer 28 dagen (de omlooptijd van de maan) op, maar de combinatie met volle maan komt slechts zo'n drie tot vier keer per jaar voor. Dit jaar is een jaar met vijf supermanen. De eerstvolgenden mag je op 10 augustus en op 9 september verwachten.

De zon en de maan lijken aan de horizon soms enorm groot. Waarom?

Het is puur gezichtsbedrog. Als je met een telescoop naar de maan kijkt, ziet die er in de sterrenkijker altijd even groot uit, of ze nu hoog of laag aan de hemel staat. Ook als je met die telescoop naar de zon kijkt, is er geen verschil in grootte. Heel veel mensen maken foto’s van fantastisch mooie zonsondergangen met een 'gigantische' zon. In de praktijk blijkt die zon er dan piepklein op te staan.

Pure illusie dus. Als we een hemelobject snel kunnen vergelijken met iets van op aarde, overschatten we dat object altijd. Ook sterrenbeelden lijken trouwens groter als ze laag aan de hemel staan. Perspectief speelt zeker een rol. Op onderstaande tekening zijn de twee cirkeltjes even groot. Maar toch lijkt de ene cirkel veel groter dan de andere, nietwaar?

Over zien en geloven...

Geloof dus niet altijd wat jouw brein jou vertelt. En, schreef ik reeds eerder: veronderstel eens dat je de facetogen had van een vlieg of bij... Hoe zou de wereld, die je op dat moment als écht denkt waar te nemen, eruitzien? Ook dan zul je in de veronderstelling leven dat al wat je ziet 'de énige werkelijkheid' is.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht