ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een rups zich in een slangetje transformeert teneinde zichzelf te verdedigen …

De Hemeroplanes ornatus is een nachtvlinder, maar de rups ervan kent enkele verbazingwekkende trucjes.
door Tsenne Kikke - woensdag 14 mei 2014 17:01

Op het eerste zicht zouden veel mensen kunnen zweren dat het beeld van een Hemeroplanes ornatus het beeld van een gevaarlijke slang is. Maar, indien je het van nabij bekijkt, merkt men vrij snel dat er enkele gebreken zijn. Ten eerste, is het piepklein, en ten tweede zie je onmiddellijk dat het hier om een insect gaat. De Hemeroplanes ornatus is namelijk een nachtvlinder, die tot de familie der Pijlstaarten behoort, en hetgeen je op onderstaande afbeeldingen ziet, is er de rups van.Toch is het vreemd dat zulke camouflages in de wereld van Moeder Natuur kunnen voorkomen. Het is net alsof er een soort van intelligentie bestaat, dat ervoor zorgt dat kameleons van kleur kunnen veranderen, dat er vleesetende planten bestaan, de rups van een nachtvlinder op een kleine slang gelijkt, enzovoorts.

Natuurlijk zijn het allemaal bestaansvormen, die zich op een toevallige wijze - en wel over een periode van honderdduizenden of miljoenen jaren - langzamerhand aan hun omgevingen hebben aangepast, beweren wetenschappers.

Zo is één van de vele voorvaderen van de huidige Hemeroplanes ornatus door zijn omgevingen geïnspireerd geweest om er als een reptiel uit te zien, teneinde vijanden af te schrikken. Of, misschien zijn wij het, die - dankzij onze verbeeldingswereld - er een slangetje in willen zien. Maar, de rest van de tekst zal 'bewijzen' dat verbeelding er niets mee te maken heeft.

De Hemeroplanes ornatus leeft in Mexico en in het noorden van Zuid-Amerika. De borstkas, de buik en de vleugels van de vlinder zijn bedekt met schubben. De vrouwtjesvlinders leggen doorschijnende groene eieren. De rups heeft de dezelfde groene kleur als de bladeren van de struik waarop ze verblijft. Indien ze op een bruine tak zit, wordt ze bruin. Maar, van zodra je ze aanraakt, zwelt ze zichzelf op, verandert van kleur, de twee ogen verschijnen en valt ze je meermaals aan, net als een slang.

Natuurlijk zijn het schijnbewegingen, en is die rups totaal ongevaarlijk. In elk geval is het en blijft het een vreemd natuurlijk fenomeen, nietwaar?

Onderstaande filmpjes zullen verduidelijken wat ik zonet uittypte ... Bekijk het geheel, zonder te komen aandraven met gelijkaardige fenomenen, en denk misschien na over het feit dat ook de mens 'geëvolueerd' kan zijn tot de mens van vandaag; een evolutie, die gebaseerd is op toevallige omstandigheden - of, geprogrammeerd door de één of andere vorm van 'planetaire intelligentie'. Wat denk jij?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht