ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Gezondheid: Becel Pro-activ is natuurlijk niet voor iedereen even geschikt

Volgens Unilever is Becel pro-activ niet bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden.
door Tsenne Kikke - zondag 16 februari 2014 10:15

Becel Pro-activ zou, naar het schijnt, juist het omgekeerde effect geven dan wat het op publicitair niveau belooft. Het doet jouw cholesterol  na 2 tot 3 weken met 7 tot 10% cholesterol verlagen, belooft producent Unilever, de eigenaar van Becel. Daarvoor zorgen de plantensterolen, stoffen die aan de margarinesoort zijn toegevoegd. Maar, deze stof, die ook te vinden is in fruit, groente, plantaardige olie, noten en granen, heeft een gelijkaardige structuur als cholesterol, waardoor het lichaam deze soms 'verwart' en er minder cholesterol wordt opgenomen.

Volgens een aantal onderzoeken kan je diezelfde plantensterolen echter ook terugvinden bij arteriosclerose, zijnde: het vormen van aanslag en eventueel dichtslibben van de aders en een veel voorkomend probleem in onze gewesten. Als je meer dan 190 mg per deciliter in je bloed hebt, dan heb je eigenlijk teveel cholesterol in je lichaam. Alhoewel cholesterol de grote boosdoener is, zouden deze sterolen eveneens voor afzetting op de binnenkant van de aders zorgen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten stijgt.

Om die reden waarschuwt de Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch, met de woorden: 'Stop met Becel Pro-activ op uw boterham te smeren. Deze cholesterolverlagende margarine kan hart- en vaatziekten veroorzaken.’  De organisatie wil daarom dat het product uit de supermarkten wordt verwijderd.

"Daarmee wijst Europa op mogelijke gezondheidsrisico’s’," beweert directeur Hilde de Vries van de Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch, gespecialiseerd in voeding. "De plantensterolen in het kuipje zijn niet voor iedereen geschikt, aangezien het een hooggeconcentreerd en omstreden bestanddeel is. Pro-activ kan zo hart- en vaatziekten veroorzaken."

In Duitsland werd al een rechtszaak tegen Unilever aangespannen, afhankelijk van de uitslag zal Foodwatch Nederland  beslissen of dit ook in Nederland het geval zal zijn

De Belgische  Volksgezondheid daarentegen benadrukt dat er geen reden tot paniek is. "Al gebruikt u Pro-activ het best enkel bij een te hoge cholesterol, en in overleg met de huisarts."

Sinds gisteren is Unilever door de Europese Commissie dan ook verplicht een nieuwe waarschuwingstekst op de verpakking te plaatsen. De boodschap moet consumenten zonder cholesterolproblemen nadrukkelijk afraden voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen te gebruiken.

Unilever wist te melden dat wie geen verhoogde cholesterol heeft, zonder problemen Becel pro-activ kan blijven gebruiken. Becel pro-activ is enkel en alleen bedoeld voor mensen die hun cholesterolgehalte willen verlagen. Op haar website staat, bijvoorbeeld te lezen:

Wie kan Becel pro-activ gebruiken?

Becel pro-activ is niet bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden. Het is van belang Becel pro-activ te gebruiken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Becel pro-activ is vanuit voedingsoogpunt mogelijk niet geschikt voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de vijf jaar. Gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen dienen met hun arts te overleggen alvorens Becel pro.activ te gebruiken.

- Sinds wanneer deze tekst er op vermeld staat, weet ik natuurlijk niet. Sinds gisteren, misschien? Maar, het staat er op, hetgeen wel niet het bewijs is dat Becel pro-activ iedereens bloedcholesterolgehalte wel degelijk verlaagt...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht