ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Podoloog: een voetkundige of voetspecialist

Podoloog: een persoon, die aandoeningen aan de voet en enkel kan herkennen en behandelen.
door Tsenne Kikke - maandag 18 maart 2013 0:39

Podologie betekent letterlijk 'voetkunde'. Een podoloog is dus een voetdeskundige, een voetspecialist - en, omdat het geen beschermd beroep is, mag iedereen zich in wezen podoloog noemen. 'Podoloog' is afgeleid van het woord 'pous', wat 'voet' betekent in het Grieks.

Een vakkundige podoloog, waaronder de podoposturale therapeut, kan aandoeningen aan de voet en enkel herkennen en behandelen. Hij kan ook houdingklachten, die in relatie gebracht kunnen worden met de voet, herkennen en behandelen. Schoen en zool horen een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de podoloog in wezen ook een schoenspecialist.

Cliënten met voet- en houdingklachten van algemene aard - of, als gevolg van reuma, diabetes mellitus en andere aandoeningen worden tot de doelgroep van de podoloog gerekend. Veel cliënten met voet- of houdingklachten worden door een medische specialist dan ook naar een podoloog verwezen.

De podoloog mag evenwel niet verward worden met de voetverzorger, of pedicure. De voetverzorger, of pedicure, is opgeleid voor de hygiënische verzorging van de voet. De podoloog daarentegen onderzoekt en behandelt ook de oorzaken van de klachten en functiestoornissen, inclusief de voet van de risicopatiënten, waaronder diabetespatiënten en reumapatiënten.

Bij reumapatiënten komen een aantal typische standafwijkingen voor, die gepaard gaan met gewrichtsproblemen zoals klauwtenen of het doorzakken van het mediaal en dwars gewelf van de voet. Hierdoor ontstaan er overdrukplaatsen met overmatige eeltvorming. Een podoloog kan dit verzorgen en de druk ontlasten door middel van zolen en silicone prothesen.

Een goede verzorging helpt u uw voeten nu en in de toekomst gezond te houden. Enkele tips:

 • dagelijkse voethygiëne (wassen met een pH-neutrale zeep).
 • goed afdrogen, ook tussen de tenen.
 • insmeren met een vochtinbrengende crème, maar niet tussen de tenen.
 • geen voetbaden met soda, biotex of javel.
 • geen voetbaden langer dan 5 minuten om verweking te voorkomen.
 • nagels recht afknippen en niet te kort.
 • voeten dagelijks controleren op drukpunten, blaren, kloofjes of wondjes.
 • geen scherpe voorwerpen gebruiken om eelt of eksterogen te verwijderen.
 • goed passend schoeisel dragen (70% van de voetwonden wordt veroorzaakt door te smalle of te kleine schoenen).
 • lopen op blote voeten vermijden als uw gevoel verminderd is.
 • het dragen van slippers of instapschoenen vermijden.
 • de breedte, lengte, aanwezigheid van naden en sluiting controleren voordat u schoenen koopt. Koop uw schoen in de namiddag en ga naar 'de betere schoenenzaak'.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met het onderwerp 'podologie' ? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht