ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: In welke mate zijn dieren spiegels van datgene wat 'mens' wordt genoemd?

Congo: een documentaire van BBC Worlwide.
door Tsenne Kikke - vrijdag 1 februari 2013 23:15

Onlangs konden we op Canvas genieten van een meest interessante BBC-reeks over Afrika, waarvan de episode 'Congo' deel uitmaakte. Gelijkaardige documentaires kunnen wel degelijk een deel van mijn levenstijd opslorpen, omdat ik het toelaat. Nochtans bekijk ik deze zaken in mijn tijd, niet in hún tijd. Anders gezegd: ik neem het op, en bekijk het later, wanneer het mij schikt. Tijd...: benut, of verspil het.

Het Congolese regenwoud bedekt het grootste deel van centraal-Afrika. Het bruist er van het leven en wie er een plaatsje voor zichzelf wil, moet op zijn strepen staan. De dieren die hier leven, hebben ingenieuze manieren gevonden om hun plaats te vinden in dit claustrofobische landschap.

We zien onder meer hoe chimpansees aan honing geraken door bijennesten met grote stokken stuk te slaan. Kaalkopkraaien behoren tot de meest schuwe dieren van het woud. Ze zien er bijzonder prehistorisch uit. Grote olifantenkuddes verzamelen 's nachts op traditionele ontmoetingsplaatsen. Als de stieren een robbertje vechten, davert het woud.

Van zodra het op het internet verschijnt, zal ik het desbetreffend filmpje op deze pagina plaatsen. Maar, indien je er ook naar hebt gekeken, zullen onderstaande foto's jouw geheugen helpen opfrissen...

Ook de tweede episode was echt interessant...: De Savanne, het grootste grasveld ter wereld. Vergroot het beeldscherm, en geniet ervan.

Bomen ontwikkelden over periode van tijd nijdige stekels om ervoor te zorgen dat de giraffen hen niet helemaal kunnen kaalplukken. Het is alsof ze over een eigen bewustzijn en intelligentie beschikken, nietwaar?

Chimpansees gebruiken takken als 'werktuigen' om bijennesten open te breken, teneinde met de honing te gaan lopen. Kikkers weten hoe ze het hoogste plaatsje moeten veroveren om wijfjes te bereiken en aan trekken. Pasgeboren slangen moeten onmiddelljk hun eten zélf gaan zoeken en 'weten' dus reeds wat goed of slecht voor hen is. Maar slechts één van elke honderd bereikt volwassendom. Vogels bouwen nesten, zonder dat ze daarvoor werden opgeleid, net als spinnen webben bouwen, enzovoorts, enzovoorts. In elk geval geeft het ons een idee van hoe het denkcentrum van het instinctcentrum werkt - en, 'hoe alles gebeurt'.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht