ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oxitec gaat de strijd aan met het meest gevaarlijke beestje ter wereld

Het meest gevaarlijke beestje is de Tijgermug. Elk jaar doodt het meer dan 1 miljoen stervelingen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 4 januari 2013 10:20

Elk jaar stelt men tussen de 200 en de 300 miljoen malariagevallen vast en elk jaar sterven er 1,5 miljoen mensen aan malaria. Leg dus de nadruk op de woordjes 'elk jaar'. Bovendien wist men 50 jaar geleden nog niets af van de knokkelziekte - 'dengue' in het Engels. Waarom hebben we tot op heden nog altijd geen effectieve manier gevonden om de dader, de mug, te doden?

Hadyn Parry, een biotechnologische ingenieur verbonden aan de Britse firma Oxitec, stelt een meest fascinerende oplossing voor: genetisch omgevormde mannelijke muggen worden steriel gemaakt, in het wild losgelaten, om de populatie van ziektedragende vrouwelijke soorten drastisch te verminderen.

Deze mug kan vier verschillende virussen met zich meedragen en dus een aantal ernstige ziekten aan jou overbrengen, waaronder de West-Nijlziekte, Japanse encefalitis, chikungunya, dengue of knokkelkoorts, en gele koorts.

In sommige gevallen lig je van een beet van een tijgermug 2 tot 3 dagen plat in je bed met hoge koorts en uitputtingsverschijnselen. In tegenstelling tot andere muggen is deze mug ook overdag actief en niet alleen tijdens de schemering. Alleen het vrouwtje steekt. Het steekt zowel mensen als dieren meermaals, om bloed op te zuigen. De beet is pijnlijk en laat een grote roodpaarse vlek op de huid na en het menselijke lichaam kan er allergisch op reageren. De vrouwtjesmug is bovendien in staat om de virussen over te dragen op haar nageslacht.

In 2007 publiceerde ik dan weer het nieuwsbericht 'Genetisch gemodificeerde cichorei brengt hoop voor de Afrikaanse malariapatiënt'. Daarin kon je, onder andere, reeds lezen dat er wereldwijd 300 à 500 miljoen malariagevallen per jaar worden gerapporteerd. Jaarlijks kost dit aan 1,5 à 2 miljoen mensen het leven, waarvan 90% in Afrika. In de meeste Afrikaanse landen is malaria de voornaamste doodsoorzaak, meer dan HIV/Aids. De ziekte is vooral dodelijk voor zwangere vrouwen (10.000 per jaar) en jonge kinderen (3.000 per dag). Elke 30 seconden sterft er in Afrika een kind jonger dan 5 jaar aan malaria.

Malaria neemt in Nederland en België toe en wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit Afrika. Vluchtelingen en buitenlandse toeristen kunnen dus ook het virus in zichzelf meedragen. Maar ook jij, indien je tijdens de vakantieperiode naar het buitenland vertrekt, kunt een malariaziekte opdoen.

In onderstaand YouTube-filmpje hoor je er meer over, vooral over de knokkelziekte. Knokkelkoorts wordt veroorzaakt door vier antigeen verschillende virussen, bekend als dengue-varianten DENV 1, DENV 2, DENV 3 en DENV 4. Infectie met één serotype geeft levenslange immuniteit voor slechts dat serotype en maar tijdelijke immuniteit voor de andere serotypes...

Er zijn twee varianten van de ziekte: knokkelkoorts (dengue fever (DF) een vorm zonder fatale afloop en hemorrhagische knokkelkoorts (dengue hemorrhagic fever (DHF), die tot een shock kunnen leiden, bekend als een `dengue shocksyndroom' (DSS) vaak met fatale afloop.
 
Epidemiologische studies wijzen er op dat de hemorrhagische dengue eerder optreedt door een tweede infectie bij iemand die eerder een knokkelkoorts-aanval door een ander knokkelkoorts-virus heeft doorgemaakt. Een proces, beschreven als 'antibody-dependent enhancement' (ADE), is hiervoor verantwoordelijk. Daarbij kunnen de antilichamen die tijdens een eerdere infectie door een ander serotype aangemaakt zijn, niet geneutraliseren maar zelfs de nieuwe infectie verergeren.
 
De behandeling van de milde vorm is alleen symptomatisch en ondersteunend. De ernstige vorm vereist daarentegen veel aandacht waarbij de patiënt voldoende moet drinken, en eventueel extra vocht moet krijgen via een infuus. Er bestaat nog geen vaccin tegen knokkelkoorts omdat een beschermende immuunreactie gestimuleerd moet worden voor de vier serotypes. Meerdere kandidaten, zoals tetravalent vaccines, zijn op dit moment in verschillende stadia van ontwikkeling.
 
Tot nu toe is het voorkomen van muggenbeten de énige mogelijke preventieve bestrijdingsmaatregel tegen verspreiding van de ziekte. Ze kunnen worden voorkomen door, bijvoorbeeld, het dragen van bedekkende kleding - waaronder lange mouwen, het verwijderen van mogelijke besmettingshaarden, zoals stilstaand water waar de muggen bij voorkeur hun eitjes in leggen en het gebruik van verdelgingsmiddelen tegen de muggen.

Maar laten we nu Hadyn Parry aan het woord laten en geniet van het meest boeiend en leerrijk relaas over dit fascinerend onderwerp...

Commentaar


Gepost op: 4/01/2013 15:51:50

Genetische manipulatie van dieren en micro-organismen en natuurlijk ook van ons voedsel is zeer omstreden en open voor nog vele discussies. Er zijn twijfels over de veiligheid ervan en niet iedereen vindt het 'ethisch' verantwoord om op zo'n verregaande manier de natuur te manipuleren. Veel maatschappelijke organisaties zijn tegen genetische manipulatie, juist omdat nog niet aangetoond is wat de negatieve gevolgen kunnen zijn. Het blijft een experiment die nog maar enkele jaren aan de gang is ...

Jammer voor al die duizenden die de overgebrachte ziektes door de mosquito niet overleeft hebben ...
Er zal altijd wel een andere virussen opdoemen die de populatie doet verminderen zolang ons dna er niet resistent voor is ?...

Leuk vind ik wel dat in Nederland 'mosquito' gelijk staat met 'Hangjongeren' die overlast veroorzaken...
Mosquito is niet hetzelfde als moijto... Van beiden kun je wel 'Hangen'... Gezondheid !...

 


Gepost op: 4/01/2013 17:17:33

De 'steriele insecten' techniek is geen genetische manipulatie in de zin dat er genetische veranderingen ontstaan.

Ik heb zelf met deze methode 7 jaar gewerkt bij de uienvlieg en is een zeer effectieve methode.

Men bestraalt de mug in het stadium tussen larve en volwassen vlieg waardoor er tijdens deze transformatie iets fout gaat in de voortplantings organen waardoor de mug zich niet meer kan voortplanten. Daardoor kan een genetische verandering ook nooit worden doorgegeven, mocht die zich voordoen

Wanneer er maar genoeg van deze steriele muggen worden losgelaten is de kans erg klein dat een 'wilde mug' een andere wilde mug tegen komt en is de bestrijding een feit.

In Amerika is op deze manier de fruitvlieg geheel verdreven tot aan de mexicaanse grens.

De steriele insecten techniek wordt in nederland nog steeds zeer succesvol toegepast en valt zelfs onder de biologische bestrijdingsmethoden.

 


Gepost op: 5/01/2013 13:09:18

Dit kadert meer in de algemene 'chemofobie' die bij de consument heerst en het afwegen wat de goedkoopste bestrijdingsmiddelen zijn ... (Chemofobie betekent een aversie tegen chemie binnen de landbouw)

Toch is er inderdaad een vergelijking te maken met de 'Mosquito' ...
Als we dit vanuit puur biologisch standpunt benaderen zijn de volgende dieren in toekomst hierdoor bedreigt: sponsen, holtedieren, wormen en geleedpotigen. Het welzijn van de mens wordt in deze problematiek voornamelijk bedrijgt door de geleedpotigen of nematoden. Deze soort vormt de basis van de bodemecologie. Dus wanneer we onbezonnen beginnen te sleutelen aan deze bodemecologie kan het wel eens zijn dat niet alleen het 'welzijn' van deze dieren maar ook de mens op lange termijn in gevaar komt. (Als we het over steriel maken hebben van iets ...)

Voorbeeld :Een belangrijk principe binnen de microbiologie is het constant intern gevecht. Ons eigen lichaam is  in staat van oorlog. Daardoor wordt binnen het viraal resistent worden van de soort programma's geschreven ... (miasme)

 


Tsenne Kikke Gepost op: 5/01/2013 21:05:28
Tsenne Kikke

Och, heb vertrouwen in Moeder Natuur, die op haar beurt door een hoger mechanisme wordt aangestuurd. De mens is slechts een onderdeel daarvan - laten we zeggen: een kanaal, of 'de uitvoerder' - en hij beantwoordt (net als al het andere leven op Aarde) aan de verwachtingen en eisen die de 'natuurlijke evolutie' vooropstelt.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht