ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Lüscher therapie bestaat uit een kleurentest die als diagnose wordt aangewend

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
maandag 17 december 2012 8:59

De Lüscher Kleuren Diagnostiek, 'Luscher' soms ook geschreven zonder umlaut, bestaat uit het bepalen van voorkeuren voor bepaalde Lüscherkleuren, of het afwijzen daarvan. Deze diagnostiek maakt het mogelijk om, als enige objectieve methode, de gevoelstoestand van de psycho-vegetatieve-emotionele toestand te meten en in kaart te brengen. Met deze non-verbale diagnostiek worden een aantal belangrijke zaken in beeld gebracht zoals:

  • psychosomatische status
  • stressbestendigheid
  • prestatie mogelijkheden
  • communicatieve eigenschappen
  • gemoedsbewegingen
  • drijfveren

Omdat de selectie van kleuren op een onbewuste manier geleid wordt, krijgen we hieruit informatie over hoe de persoon werkelijk is en niet zoals hij of zij zichzelf ziet of wil zijn.

De Lüschertest is een universeel toepasbare, in 8 talen verspreide, objectieve methode.

Deze testmethode, ontwikkeld door de in 1923 geboren Prof. Dr. Max Lüscher, wordt sinds tientallen jaren toegepast in de psychosomatische geneeskunde, in de psychologie, pedagogie, sportpsychologie en in de persoonlijkheidsanalyse.

Via deze methode kunnen de oorzaken van psychische stress, die tot psychische c.q. psychosomatische symptomen kunnen leiden, worden ontdekt. Tevens is het mogelijk om met behulp van deze test de bijpassende medicijnen te bepalen. Deze psycho-vegetatief werkende middelen, zoals bijvoorbeeld psychofarmaca, homeopathische medicamenten en andere, ondersteunen primair de mentale therapie.

De test zelf bestaat uit het kiezen van 43 kleuren uit een totaal van 73. Door te analyseren welke kleuren een persoon kiest, of afwijst, krijgt de therapeut inzicht in de psychologische status van die persoon. Kiest iemand bijvoorbeeld vooral donkere kleuren dan wijst dat op een behoefte aan rust en vermindering van spanning. De Russisch onderzoeker S.V. Krakov deed in diezelfde tijd onderzoek naar het effect van kleuren op het zenuwstelsel. Hij nam waar, dat rood de adrenaline klieren stimuleerde, de bloeddruk verhoogde en de hartslag versnelde en dat blauw en wit licht juist een kalmerende uitwerking hadden.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met de Lüscher therapie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht