ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Haptonomie, of aanrakingstherapie, is een persoonsgerichte benaderingswijze

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
vrijdag 28 september 2012 0:01

Haptonomie, of aanrakingstherapie, is een door Frans Veldman (1920-2010) ontwikkelde persoonsgerichte therapie waarbij aanraking tussen de therapeut en de patiënt een belangrijk aspect is. In de therapie staat de gevoelsbeleving van de cliënt, en hoe hij omgaat met zichzelf en anderen, centraal.

'Haptonomie' betekent 'de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven', waarbij 'hapsis' staat voor 'gevoelscontact' en 'nomos' voor 'wet'.

In haar praktische toepassing is de haptonomie geen geneeswijze of therapie maar een benaderingswijze die binnen elk beroep van de welzijns- of gezondheidszorg te integreren is. Op basis van deze integratie kan men vanuit haptonomische optiek zicht krijgen op de aangeboden problematiek, het mogelijk ontstaan ervan en wat de mens vanuit persoonlijke vermogens en mogelijkheden daaraan zelf kan doen.

Deze begeleiding wil mensen onder meer laten ontdekken hoe zij zelf keuzes kunnen maken, richting kunnen geven aan en daar zelf verantwoordelijkheid voor kunnen nemen en dragen. Het appèl op de eigen vermogens en mogelijkheden en het actief participeren is daarom essentieel binnen een haptonomische begeleiding.

In onze cultuur wordt dit voelen vaak ondergeschikt gemaakt aan het denken. We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. In de haptonomie wordt het lichaam gezien als 'drager' van gevoelens en heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld: door blokkades in bewegingspatronen, remmingen in de expressie van gevoelens en ingehouden gebaren. Dit vermindert dan ook het vermogen tot het aangaan en beleven van contact.

De haptotherapeut beoogt de patiënt zich (meer) bewust te laten zijn van, en beter om te gaan met, het eigen lichamelijk gevoel en inzicht te verkrijgen in de wisselwerking tussen lichamelijk gevoel en geestelijk gevoelsleven. Andere doelstellingen omvatten het beter leren omgaan met pijn en doorbreken van de vicieuze cirkel, die vaak optreedt bij stress-gerelateerde pijn.

De haptonomie kent een aantal subdisciplines, met elk eigen specialisten, zoals: haptonomische zwangerschapsbegeleiding - haptonomische blindenbegeleiding - haptonomische sportbegeleiding - haptonomisch pijnmanagement - haptonomische traumaverwerking - haptonomische bejaardenzorg en haptonomische stervensbegeleiding.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met haptonomie, ook wel 'aanrakingstherapie' genoemd? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht