ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Didgeridoo: een blaasintrument van de Australische Aboriginals

De didgeridoo is een typisch Aboriginal instrument uit Australië.
door Tsenne Kikke - dinsdag 10 juli 2012 6:41

De didgeridoo, uitgesproken als didzjeriedoe, is een blaasinstrument in de vorm van een holle blaaspijp afkomstig van de Australische Aboriginals.

Ook al doen er verhalen de ronde dat de didgeridoo al 40.000 jaar zou bestaan, enig bewijs hiervoor is niet aanwezig. De oudste bewijzen in de vorm van rotstekeningen in de Kakadu-regio zijn zo'n 1.000 tot 2.000 jaar oud. Op één van deze tekeningen is zelfs een didgeridoospeler met twee zangers te zien. Ook het verspreidingsgebied geeft aanleiding om aan te nemen dat de didgeridoo maximaal zo'n 2.000 jaar oud is.

Bij het spelen wordt meestal ook een speciale, circulaire ademhalingstechniek toegepast: uitademen via een reservoir in de mondholte en gelijktijdig inademen via de neus.

Door met wangen, tong en kaak lucht naar buiten te persen kan de toon worden aangehouden en tegelijkertijd door de neus blijven inademen.

Het regelmatig bespelen van de didgeridoo is niet alleen een goede training van de mond, keel en longspieren maar - naar het schijnt - ook een goede remedie zijn tegen snurken en slaapapneu. Zo liet het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen het instrument door zware snurkers bespelen.

Men is daarmee in 2009 gestart nadat men in een artikel van een Zwitserse onderzoeksgroep in 'The British Medical Journal' had gelezen dat na vier maanden training een spectaculaire afname van de ernst van het slaapapneu-syndroom en het snurken optrad.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen gehad met een didgeridoo'? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Gepost op: 11/07/2012 23:17:58

Een aanvulling op dit artikel is misschien aardig;  

Een didge (afgekorte populaire benaming) word oorspronkelijk gemaakt vanuit euclyptus hout dat door termieten is uitgehold! En er bestaan geen echte antieke didges...

De oorspronkelijke bewoners van Australie gingen in de bush op zoek naar eucalyptusbomen die in de buurt van termietennesten stonden. De kasn was dan groot dat de termieten de boom aan het uithollen waren. Termieten knagen het hout weg tot zo'n halve cm vanf de buitenkant. Er werd dan op de takken geklopt om te luisteren welke er al hol waren en of die de juiste dikte en lengte had om er een didge van te maken. deze tak werd vervolgens afgezaagd, termieten er uit geblazen en vervolgens beschildert met een patroon dadt specifiek voor één ritueel of feest was bedoeld.

Na dit ritueel of feest verdween de didge in het vuur om het geheel kracht bij te zetten en te voorkomen dat de energie zich zou vermengen met andere rituelen.

Dit maakt dus ook duidelijk dat er geen antieke didges zijn...

Tegenwoordig worden ze gemaakt zoals in het filmpje te zien is met betonijzer, of zelfs door het in de lengte doorzagen van een tak. Daarna uitbeitelen en weer vastplakken. Ook worden tegenwoordig andere materialen gebruikt zoals bamboe, berenklauw en zelfs pvc...

Ook wordt de digde niet allen maar voor rituelen gebruikt maar is terug te vinden in vele muziekstijlen als instrument dat een basistoon neerlegt waarop andere instrumenten kunnen soleren.

Het is een zeer krachtig vibratie instrument dat vele nog niet begrepen toepassingen kent. Het kan energetische veranderingen tot stand brengen in lichaam en geest.


Gepost op: 11/07/2012 23:19:04

excuus voor de tikfouten.. ;-)


Tsenne Kikke Gepost op: 12/07/2012 23:32:20
Tsenne Kikke

Hartelijke dank! We hebben jouw tekst in Encyclopedia Spiritualia bijgevoegd, waarvan hier de link.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht