ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Antropologie: een wetenschappelijke tak, waarvan er verschillende disciplines bestaan

Antropologie, niet te verwarren met antroposofie, is de wetenschap van zowel de mens als natuurhistorisch wezen evenals die van het menselijke gedrag.
door Tsenne Kikke - maandag 16 april 2012 0:23

Antropologie, ook wel etnologie of volkenkunde genoemd, is de wetenschap van de mens, die zich bezig houdt met zowel alle mensen als met alle dimensies van menselijkheid. Antropologie wordt tot de gedragswetenschap en de sociale wetenschap gerekend.

In de moderne antropologie staat het begrip dat de menselijke aard 'cultuur' is centraal. Anders gezegd: dat onze soort de capaciteit heeft ontwikkeld om onze wereld in symbolen te zien, en dat we deze symbolen sociaal kunnen leren en onderwijzen en dat we de wereld (en onszelf) op basis van dergelijke symbolen kunnen transformeren.

In de antropologie sprak men ooit, met name in navolging van het werk van Johann Friedrich Blumenbach (1752-1840), over 'menselijke rassen'.

Antropologie bestaat tegenwoordig uit verschillende deelgebieden, zijnde:

- Biologische antropologie, of antropobiologie

- Linguïstische antropologie

- Fysische antropologie

- Archeologie

- Sociale antropologie, of Culturele antropologie

- Economische antropologie

- Criminologische antropologie

- Maritieme antropologie

- Medische antropologie

- Politieke antropologie

- Religieuze antropologie

- Wetenschapsantropologie

- Wijsgerige antropologie, en

- Organisatie antropologie.

Een opleiding tot Master in de antropologie is een universitaire studie. Soms vindt men in de afstudeerrichtingen onderverdelingen terug zoals hierboven aangehaald. In andere gevallen is antropologie een afstudeerrichting binnen de hoofdstudie sociologie - of, kan het als keuzevak gevolgd worden. Het kan ook gevolgd worden als een Master-na-Master, als men reeds over een basisdiploma (psychologie, geografie, economie, sociologie, ...) beschikt.

Master in de antropologie kan men onder meer studeren aan de universiteiten van: Amsterdam (UvA, VU) - Leiden - Nijmegen - Utrecht - Leuven en aan die van  Rotterdam (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Bron: Wikipedia

Nota: Heb je ervaringen met antropologie? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclaamloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht