ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Reclameboodschap: 'Eclecticus' richt zich tot eclectici… Interesse?

Is de rubriek 'Eclecticus' iets voor jou?...
door DIMschool vzw - maandag 6 januari 2014 5:59

Zo nu en dan krijg ik de vraag om meer informatie te verschaffen over de rubriek 'Eclecticus'. Natuurlijk staat het antwoord, meer dan éénmaal zelfs, op deze website, maar die antwoorden staan wel degelijk her en der verspreid. Hieronder vind je er een meer uitgebreide samenvatting van...

- 'Eclecticus' is een onderdeel van DIMschool vzw. DIMschool is de afkorting van: 'School voor Ontwikkeling van De Innerlijke Mens'. De naam is er dus al, maar het eigen gebouw laat op zich wachten, en worden er momenteel - indien nodig - lokalen ergens afgehuurd. Tenslotte: wat is een 'school' zonder cursisten of studenten? Weet, dat ook Diogenes levenslang naar een 'mens' zocht.

- 'Spiritualia' is voor iedereen gratis toegankelijk; 'Eclecticus', daarentegen, enkel bereikbaar na storting van een kleine financiële bijdrage, als teken van bereid-wil-lige investering in jouw Zelf. 

- 'Eclecticus' betekent, op een eenvoudige manier verwoord: 'het beste nemen van al datgene wat reeds bestaat'. Soms kan het slechts om één zin gaan; één zin, uit een boek, bestaande uit honderdtallen pagina's. Zoals een citaat, bijvoorbeeld.

De rubriek 'Eclecticus'

- Alle artikelen, die in de rubriek Eclecticus te vinden zijn, zijn vooral gericht aan personen die interessante teksten met ietwat diepgang en  meerwaarde wensen te lezen; artikelen, met betrekking tot innerlijke groei en het kennen van het zelf, bijvoorbeeld. Sommige ervan zijn in het Engels, opdat - als gevolg van de vertaling - de inhoudelijke geest en ziel niet verloren zouden gaan.

-  Ook kunnen eclectici ons aanschrijven met de vraag om voor hen dingen, waarin zijzelf interesse stellen, op te zoeken, en te publiceren.

- Eén van de vele toekomstige ideeën is om minstens eenmaal per jaar voor een etentje en een gezellig samenzijn ergens samen te komen. Het ene jaar in Nederland en daaropvolgende jaar in België, bijvoorbeeld. We zien wel...

Thema's waarover je in de rubriek 'Eclecticus' enige informatie kunt vinden, zijn:

Actueel & Human Interest - Alternatieve Geneeswijzen - Astrologie - Biografie - Biologie - Boeddhisme - Christendom - Contact met Engelen - Exacte Wetenschappen - Exacte wetenschappen & Mystiek - Filosofie - Financieel beheer - Geologie - Gezondheid - Gnosis & Vrijmetselarij - Godsbegrip - Graallegendes - Heilzaam Denken - Islam - Kunst - Lichaamsverzorging  - Liefde & Romantiek - Literair - Magie & Kabbala - Medische Gids - Mens & Maatschappij - Mineralen - Natuur & tuinieren - Paranormale vermogens - Parapsychologie - Psychoanalyse - Psychologie - Reiki & Magnetisme - Relaties - Religie - Sekten - Slaap & Dromen - Spiritualiteit - Sprookjes, fabels, mythen en legenden - Stervensbegeleiding - Stress, Burn-out & Vermoeidheid - Verslaving - Vitaminen & Mineralen - Voeding - Waarzeggerij - Wijsheden & Uitspraken - Wiskunde - Yoga - Zelfgroei en Zelfkennis.

Meer over de term 'Eclecticus'

Men kan ook geloven op een eclectische manier. Een eclecticus neemt ideeën aan van verschillende overtuigingen die hem, of haar, persoonlijk aanspreken, en combineert deze. Deze vorm van denken - het eclecticisme - ontstond in het tijdperk van de Oude Grieken en Romeinen. De filosofen, die tot die stroming behoorden, klampten zich aan geen enkel bestaand systeem vast, maar selecteerden uit de bestaande geloofsovertuigingen en filosofieën uit die tijd de doctrines die voor hen het meest geloofwaardig waren. Uit al het verzamelde materiaal construeerden ze dan hun eigen nieuw, filosofisch systeem.

De term stamt uit het Griekse ‘eklektikos’, hetgeen letterlijk: ‘voor het allerbeste kiezen’ betekent. Bekende Griekse eclectici waren, onder andere: de stoïcijnen Panaetius en Posidonius, en de Nieuw Academici Carneades en Philo van Larissa, het laatst gekende hoofd van Plato’s Academie gedurende haar sceptische periode. Bij de Romeinen waren vooral de namen Cicero, Varro en Seneca gekend.

Een ander voorbeeld komt uit de wereld van integratieve psychotherapie. Zo spreekt men van eclectische therapie indien de therapeut zich niet tot één stroming beperkt, zoals psychoanalyse, gedragstherapie, systeemtherapie, medicamenteuze therapie, en zo meer, maar uit de verschillende stromingen die elementen of technieken kiest die het best passen bij de cliënt of het probleem. In de gezondheidszorg wordt over het algemeen voor een eclectische therapie gekozen. Men kiest de therapie, technieken of elementen, die statistisch gezien, het beste effect geven, dit reduceert kosten en levert de beste resultaten.

Een eclectisch bouwwerk heeft bijvoorbeeld kenmerken uit verschillende neostijlen in zich, die zijn gecombineerd tot een nieuw geheel. Het Justitiepaleis door Joseph Poelaert in Brussel is daar een mooi voorbeeld van, maar ook het Antwerpse Centraal Station. Binnen het neoclassicisme werd dit principe toegepast om een schilderachtig effect te bereiken. In postmoderne kunst dient eclecticisme vaak als ironische illustratie van de gedachte dat werkelijke authenticiteit onmogelijk is.

Zo kan ik nog tientallen voorbeelden aanreiken, zolang je maar begrijpt dat het woordje ‘eclecticus’ niet specifiek in betrekking hoeft te staan met de wereld van Zelfkennis.

Commentaar


iliyan Gepost op: 9/01/2014 16:25:49
iliyan

Kunt u antwoorden of zal ik mijn plan trekken


Tsenne Kikke Gepost op: 10/01/2014 2:01:20
Tsenne Kikke

Welk antwoord verwacht je? Ik weet echt niet wat er met jou allemaal is geschied. En, je schreef en zei al over de telefoon dat je geen raad wenste. Bovendien vroeg ik je al geen privé-berichten onder Commentaren te plaatsen: geen van de meer dan 20.000 lezers heeft daar een boodschap aan. In elk geval wens ik jou een spoedig herstel toe en een oplossing aan al jouw problemen.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht