ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Soms is er licht aan het einde van de tunnel

En, waarom het nodig is jouw voedsel goed te kauwen…
door Tsenne Kikke - vrijdag 7 augustus 2020 17:04

Je zou denken dat als iets door een roofdier gevangen wordt en nadien opgegeten dat het het einde van diens verhaal is. Maar niet voor een bepaalde soort van waterkever. Onderzoekers hebben in een nieuwe studie ontdekt dat als die kever door een kikker wordt ingeslikt, hij er gewoon weer levend aan de onderkant uitkomt

Veel kikkers hebben geen tanden en kunnen hun prooi niet doden voordat ze deze inslikken. Het spijsverteringssysteem van kikkers speelt daarom een heel belangrijke rol bij het doden van prooien. Maar er bestaan insecten die zo'n tocht door het lichaam van een kikker weten te overleven. In een nieuwe studie verzamelden onderzoekers verschillende soorten insecten en voerden deze aan kikkers. Vervolgens zat er niets anders op dan te wachten totdat het insect – levend of niet – weer werd uitgepoept.

Kever

De waterkever Regimbartia attenuata en de kikkersoort Pelophylax nigromaculatus worden vaak zij aan zij gevonden in Japanse rijstvelden. De kever staat dan ook vaak op het menu van de kikker. In een experiment hielpen de onderzoekers de kikker een handje. Ze voerden hem zo'n waterkever, die in één keer werd doorgeslikt. Einde verhaal zou je zeggen. Maar niets is minder waar. 93,3 procent van de ingeslikte kevers werd namelijk binnen zes uur weer uitgescheiden. En verrassend genoeg waren alle uitgepoepte kevers levend en actief en gingen gewoon weer verder met hun leven.

Spijsvertering

Deze bevindingen duiden erop dat een opgegeten kever zich zelfstandig via het spijsverteringsstelsel naar de achteruitgang beweegt. Vervolgens moet de kever wel even wachten op de medewerking van de kikker. De kikker houdt namelijk de inwendige sluitspier van de anus aangespannen als hij niet aan het poepen is. De kleine kevers kunnen zich dus niet door het poepgat wurmen zonder dat de kikker de sluitspier ontspant. Om dit te bevorderen, kan de waterkever wel de darm van de kikker stimuleren. Op die manier zet de kever de kikker aan om zijn behoefte te doen, waarna de kever rustig door een geopende anus weer naar buiten wandelt.

De bevindingen uit de studie zijn best bijzonder. Want, het is voor het eerst dat onderzoekers een succesvolle ontsnapping van een insect door de anus van een roofdier in beeld brengen. Bovendien overleefde deze keversoort ook een reisje door het lichaam van de volgende vier kikkersoorten: Pelophylax porosus, Glandirana rugosa, Fejervarya kawamurai en Hyla japonica.

Overigens is de waterkever niet het enige dier dat bij deze merkwaardige ontsnappingspoging zweert. De vogel Zosterops japonicus verorbert bijvoorbeeld kleine slakjes. En ook veel van deze slakjes glijden er gewoon weer levend aan de onderkant uit. Onderzoek wees uit dat vijftien procent van deze slakjes heelhuids in de maag van de vogels belanden, de reis door het spijsverteringskanaal overleven en levend en wel tussen de uitwerpselen van de vogels opduiken.

Bron: Scientias.nl

Wel kunnen we ons afvragen hoeveel maal die kever door de kikker opnieuw werd opgegeten - en, of die kikker uiteindelijk wel of niet stierf vanwege hongersnood. :-)

Maar ja: soms zijn de rollen omgedraaid...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht