ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dubbellichaam: wordt ook wel eens etherisch dubbel genoemd

Zou een mens, naast het fysieke lichaam, ook nog eens over een dubbellichaam beschikken?
door Tsenne Kikke - zaterdag 18 juli 2020 20:20

Het dubbellichaam, ook weleens 'etherisch dubbel' genoemd, is een term uit de werelden van de parapsychologie, theosofie en het hylisch pluralisme, waarmee het zogenoemd 'energielichaam', of 'energetisch lichaam' van de mens wordt bedoeld, niet te verwarren met het astrale lichaam.

Het etherisch dubbel bestaat - naar men beweert - naast het fysieke lichaam. Het is slechts één van de vele andere subtielere lichamen en een blauwdruk, of bouwplan, waarnaar het stoffelijke lichaam is opgebouwd. Aristoteles gebruikte het woordje 'entelechie' in de betekenis van de menselijke ziel als eerste werkelijkheid van het natuurlijke lichaam. Maar later zou de vitalistische filosoof Hans Driesch (1867 - 1941) deze aristotelische term gebruiken in de neovitalistische biologie voor een mogelijke doelgerichte onstoffelijke kracht, die werkzaam zou zijn binnenin het organisme. In de Indiase mystiek verkreeg deze kracht de naam 'Linga Sarira'.

De Linga Sarira, als etherisch dubbel, is de verdeler van de levensenergie van de zon en de plaats waar zich de chakra's zouden bevinden. Anders dan het astrale, mentale en causale lichaam blijft het etherisch dubbel altijd verbonden met het fysieke lichaam en verlaat het tijdens de slaap nooit dat fysieke lichaam. Alleen onder narcose verlaat het etherisch dubbel het lichaam.

Het etherisch dubbel zou, in tegenstelling tot het astraallichaam, wel een massa hebben. Een zekere Dr. MacDougall van het Massachusetts General Hospital mat hiervoor in het begin van de 20e eeuw een waarde van ongeveer 70 gram. Anders geformuleerd: het etherisch dubbel zou ongeveer 1/1000e van ons lichaamsgewicht wegen. 

Bij de dood valt het stoffelijk lichaam uit elkaar evenals het dubbellichaam.

In de Vedanta is de Linga Sarira het voertuig van het bewustzijn dat door de tendensen van alle vorige levens - 'bhavas' genoemd - wordt aangedreven. Linga kan worden vertaald als 'karakteristiek merkteken', maar ook als 'vergankelijkheid', en de term 'Sarira' als 'vorm' of 'matrijs'. Een synoniem voor Linga Sarira is 'Karana', dat 'instrument' betekent, verwijzend naar een 'werktuig'.

De Linga Sarira bestaat uit 25 tattvas en het kan niet bestaan zonder een stoffelijk lichaam, net zoals een schaduw niet kan bestaan zonder iets dat die schaduw afwerpt.

H. P. Blavatasky schreef over de Linga Sharira, niet enkel en alleen als dubbellichaam, maar ook als astraal lichaam. Maar in Theosofische kringen wordt het niet door iedereen aanvaard. Annie Besant, bijvoorbeeld, noemde de Linga Sarira het 'etherisch dubbel' en C.W. Leadbeater gaf aan het emotionele lichaam de naam van astraal lichaam, en dus niet aan het dubbellichaam.

Alice Bailey associeerde de Linga Sarira met de menselijke aura dat met de Kirlian fotografie kan worden gefotografeerd. Max Heindel verdeelde het subtiele lichaam dan weer in het vitale lichaam en in een begeertelichaam.

Aleister Crowley refereerde eerder naar het zogenaamde Lichtlichaam, maar dat lichaam kon men slechts ontwikkelen dankzij oefening, ervaring, onbuigzame zelfdiscipline, het uitvoeren van rituelen én door het aannemen van diverse goddelijke vormen.

George Ivanovitch Gurdjieff sprak ook over subtielere lichamen, maar een Linga Sarira, in de betekenis van dubbellichaam,  komt in zijn leerstellingen niet voor.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen gehad met het thema 'dubbellichaam'? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we online blijven?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- Ook doe je ons een groot plezier door naar onze webshop te gaan en er iets aan te kopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht