ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Charles Aznavour overleden

Eén van mijn meest favoriete zangers is niet meer…
door Tsenne Kikke - dinsdag 2 oktober 2018 0:31

Samen met Gilbert Bécaud was Charles Aznavour vanaf de eindjaren 1960 één van mijn meest favoriete Franse zangers. Maar, het moest er eens van komen...

Gisteren las ik dat hij op 94-jarige leeftijd in zijn woning overleden is. Na een lijkschouwing werd bekendgemaakt dat de chansonnier vanwege verdrinking na een malaise gestorven is. Het lijk werd in een bad gevonden.

Hij had net een tournee door Japan achter de rug. Daarbij gebruikte hij een teleprompter, of autocue, zijnde: een display waarop hij zijn teksten kon aflezen, omdat zijn geheugen hem zo nu en dan in de steek liet.  "Soms denk ik daarbij," zei hij eens, "welke gek heeft al die woorden geschreven? En dan valt me in: dat was jij zelf."  .

Wel had hij dit jaar een aantal optredens moeten afzeggen: eerst in Sint-Petersburg, omdat hij een niersteenaanval had gehad, en daarna in mei, nadat hij door een val een arm had gebroken en zich aan zijn voorhoofd verwondde. Op 26 oktober stond er nochtans nog een optreden in Brussel gepland...

Charles Aznavour, een in Parijs geboren zoon van Armeense migranten, verwierf eind jaren 1940 bekendheid via de al even legendarische Edith Piaf, die jarenlang zijn mentor bleef. Tijdens zijn carrière verkocht hij iets van een 180 miljoen platen in 80 landen. In totaal schreef hij meer dan 1.400 liedjes en speelde hij mee in een zestigtal films.

Zijn grootste hits scoorde hij in de jaren zestig en zeventig, met onder meer ‘Les comédiens’, ‘Hier encore’ en ‘La bohème’. In dat laatste nummer, voor het eerst opgenomen in 1965, bezingt hij het armlastige bestaan van een kunstenaar rond Montmartre, Parijs.

In geheel België was hij geliefd. Dus, zowel in Vlaanderen als in het Brusselse als in de Walen. Hoe het nu zit, weet ik zo niet, maar indertijd was hij in Nederland niet zo bekend, vanwege als dat Frans, denk ik.

Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!

Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht