ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vlinders in de buikstreek kunnen een mens overweldigen

Zowel gevoelens van verliefdheid als die van onbehagen worden in jouw buik weerspiegeld.
door Tsenne Kikke - vrijdag 20 april 2018 21:41

Er gebeurt van alles in je maag zonder dat je het doorhebt. Eten wordt gekneed, bacteriën gedood en eiwitten, vetten verteerd, en zo meer. Maar als je verliefd bent, laat jouw maag duidelijk van zich horen. Vlinders verzamelen zich! Maar waarom? En hoe onderscheid je vlinders van zenuwen?

Die vlinders vliegen vooral rond in de eerste jaren van je relatie. Je hebt een kriebel in je buik als je aan hem of haar denkt. Een fijn gevoel. Hoewel verliefdheid lijkt te ontstaan vanuit passie en aantrekkingskracht, hebben die vlinders in je buik een biologische en psychologische verklaring. It’s all about chemicals. Hormonen, om precies te zijn.

Stress & verliefdheid

Als je tot over je oren verliefd bent, worden je hersenen actiever. Het gevolg: er komen allerlei hormonen vrij. Een van die hormonen is noradrenaline, die op zijn beurt adrenaline aanmaakt in de hersenen. Je weet wel, het hormoon dat vrijkomt bij stress. En laat nu datzelfde hormoon invloed hebben op die rondvliegende vlinders. Angst (een vorm van stress) is natuurlijk niet hetzelfde als verliefdheid, maar ze hebben wel een overeenkomst: de vecht-of-vluchtreactie! Die wordt namelijk niet alleen in gang gezet als je oog in oog staat met een sabeltandtijger, maar ook als je óh zo leuke partner thuiskomt. Je krijgt in beide situaties namelijk signalen dat er ‘iets’ aan de hand is. Je maag stuurt die signalen vervolgens naar het deel van je hersenen dat emoties reguleert.

Een bibberige sensatie

Hoe leuk het idee ook is, vlinders (geen echte natuurlijk) zitten eigenlijk niet in je buik, maar in je brein. Daar kwam Gert Ter Horst, hoogleraar neurobiologie, achter. Hij onderzocht wat er in de hersenen gebeurt bij verliefdheid.

Normaal gesproken stroomt er veel bloed naar de buik – dat is nodig voor de spijsvertering. Bij heftige emoties wordt dat echter op een laag pitje gezet door het hormoon adrenaline. Het bloed is dan harder nodig voor andere organen, zoals je hart en longen. De bloedtoevoer stokt, de maagspieren verslappen. Dat wordt meteen doorgeseind naar de hersenen. Die zijn zelf medeveroorzaker van die verandering in je lichaam, maar weten toch niet goed hoe ze de signalen uit de maagstreek moeten interpreteren. Je brein raakt in de war. Het zenuwstelsel stuurt vervolgens een signaal omhoog en daar wordt het vertaald als een soort bibberige sensatie.

Helaas, je maag maakt dus niet echt sprongetjes en er vliegen geen vlinders in je maag. Dat maakt jouw brein ervan! Kort gezegd, is er een wisselwerking tussen je hersenen en maag. Je maag reageert op allerlei emoties, er treden veranderingen op en er wordt een signaal naar boven gestuurd, richting jouw emotionele brein. Tegelijkertijd veroorzaken heftige emoties in de hersenen een reactie in de maag (via het autonome zenuwstelsel). Et voilà, vlinders in de buik!

Stress, spanning, zenuwen … verliefdheid kun je dus aan dit rijtje toevoegen. Toch heb je het bij angst eerder over een knoop in je maag, terwijl bij verliefdheid die knoop verandert in een zwerm vlinders. Hoe weet je nu wat die kriebels in je buik je willen vertellen, en je zenuwen niet verwart met verliefdheid?

“Als je zenuwachtig bent, krijg je onder andere ook spanning op de borst. Bij verliefdheid gebeurt dat niet. Je merkt het dus – onbewust – aan andere signalen in je lichaam, die vervolgens aan elkaar worden gekoppeld,” vertelt (neuro)psycholoog Marijke van de Laar. Ze vervolgt: “Ook de manier waarop je denkt aan iets of iemand, bepaalt hoe iets wordt geïnterpreteerd door de hersenen. Bij angst denk je overmatig aan dat waar je bang voor bent. Er worden dan negatieve gevoelens aan gekoppeld. Bij verliefdheid denk je overmatig aan je geliefde en dat wordt gekoppeld aan positieve gevoelens.

Het gedrag bij angst is dus vermijdend, terwijl het gedrag bij verliefdheid zich kenmerkt door toenadering. Tenminste, bij de meeste dan.” Hoewel er lichamelijk dus nauwelijks verschil is, draait het er uiteindelijk om dat signalen en interpretaties worden samengevoegd. En zo kan je brein ervoor zorgen dat angst of zenuwen anders voelen dan verliefdheid.

Knuffelhormoon

Hoewel het heerlijk is om zo verliefd te zijn, is het voor je lichaam eigenlijk niet zo goed. Al die hormonen en neurotransmitters leveren namelijk nogal wat stress op. Langdurige hoge doses adrenaline zijn niet goed voor het hart. Ai! In dat geval is het maar fijn dat je niet continu vlinders in je buik hebt en dat die na een paar jaar afzwakken (en in periodes terugkomen).

Wanneer de heftige verliefdheid is uitgewerkt, nemen hormonen als adrenaline af, maar vinden we het nog steeds fijn om bij elkaar te zijn (als het goed is). Dat komt door oxytocine, het knuffelhormoon. Dit hebben vrouwen ook ten overvloede na de bevalling; vandaar dat het ook wel het babyhormoon wordt genoemd. Oh, en ook als je nooit vlinders in je buik hebt gehad, kun je écht verliefd zijn op je partner.

Nu is het aan jou

En?... Heb je ooit al eens vlinders in jouw buikstreek ervaren? Maar, hoe geef je dat in beeldvorm weer? De in Oekraïne geboren fotografe Anya Anti maakte daarvan knap werk. Zijzelf vertelde daarover het volgende: "Ik heb de afgelopen jaren last gehad van donkere gedachten en depressies, en dit beeld geeft mijn poging weer om alles in mijn leven opnieuw te overwegen om uiteindelijk herboren te worden in een nieuwe persoon."

Bron: Bedrock.nl

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht