ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Diabetes: Kan je sterven van te veel suiker?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is.
door Tsenne Kikke - vrijdag 30 maart 2018 19:41

Hoeveel slagroomtaarten, repen chocolade, kilo's chips - want, ook daarin zit suiker - kan je eten totdat je er letterlijk bij neervalt? Prof. dr. Chantal Mathieu krijgt in het UZ van Leuven dagelijks mensen over de vloer die lijden aan de gevolgen van teveel suiker eten, en er op termijn aan kunnen sterven: mensen met diabetes. Elk jaar hebben meer en meer mensen diabetes. En..., heel wat mensen beseffen niet eens dat ze eraan lijden.

Diabetes is een aandoening, die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Vroeger sprak men ook van suikerziekte. Prof. dr. Chantal Mathieu legt hieronder uit waarom de Wereldgezondheidsorganisatie er zich zorgen over maakt, en wat jijzelf eraan kunt doen om diabetes 2 te voorkomen - of, jezelf ervan te genezen.

Beweging

Regelmatig bewegen of sporten is goed voor iedereen. Voor iedereen, en zeker voor personen met diabetes, is het sterk aanbevolen om bovenop de dagelijkse activiteiten minimum 30 minuten extra te bewegen. Het gaat hierbij om matig intensief bewegen met een beetje zweten, en een lichtjes hogere hartslag dan normaal.

Regelmatig bewegen is dan ook een belangrijke basis in de diabetesbehandeling. Er zijn op verschillende vlakken positieve gezondheidseffecten:

- bewegen helpt om het gewicht onder controle te houden;

- de fysieke conditie verbetert door te bewegen;

- bewegen is goed voor de bloedglucoseregeling, bloeddruk en cholesterol (medicatie hiervoor kan vaak verminderd worden);

- door voldoende te bewegen verlaag je de kans op hart- en vaatziekten, osteoporose en kanker;

- regelmatige fysieke activiteit heeft een positieve weerslag op je gemoedstoestand en vermindert stress;

- wie regelmatig beweegt leeft ook langer.

Op welke manier je beweegt, speelt niet zo’n grote rol voor het effect op je gezondheid. Ook wandelen, fietsen, tuinieren of schoonmaken, zijn manieren van bewegen. Kies wat je graag doet. Als je je goed voorbereidt, zijn heel wat bewegingsvormen of sporten mogelijk.

Voorbereiding

Meer bewegen of sporten begint steevast bij een goede voorbereiding. Heb je er moeite mee om een half uur aan een stuk te bewegen? Iedere activiteit die langer dan 10 minuten duurt, en ervoor zorgt dat je hartslag een beetje stijgt, en dat je wat begint te zweten, telt mee voor je half uur beweging. Dit geldt ook als je tijdens die inspanning nog vlot kunt babbelen. Door rustig aan beweging op te bouwen, is een half uur bewegen ook voor personen met een minder goede startconditie haalbaar.

Je kunt ook in de loop van de dag beweegminuten sprokkelen, waarbij alle beetjes helpen, zoals:

- te voet of met de fiets boodschappen doen;
- de trap nemen in plaats van de lift of de roltrap;
- met de fiets naar het werk, eventueel met een elektrische fiets als de afstand te groot is.

- Als je een glucosemeter hebt, meet dan je bloedglucosespiegel vóór de inspanning. Afhankelijk van de gemeten waarde, neem je vóór je start best nog een snack met koolhydraten.

- Als de waarde onder de 70 mg/dl ligt, behandel dan je hypo en stel het sporten even uit. Hou ook na de inspanning je glycemie in de gaten.

- Begin niet te sporten wanneer je je ziek voelt en een bloedsuikerwaarde boven de 300 hebt, zeker niet wanneer uit de metingen blijkt dat je bloed of urine ketonen bevat. Extra bewegen zou in deze situatie de glycemie nog kunnen verhogen. Spuit in deze situatie steeds kortwerkende insuline bij en volg goed op. Om te weten hoeveel je best eet, vanaf welke waarde je best een bijkomende snack eet, welke aanpassing van de insuline eventueel nodig is, moet je met veel factoren rekening houden. Aarzel niet om dit te overleggen met je behandelend arts. Maar uiteraard leer je ook op dit vlak vooral door ervaring op te doen.

Hypo's voorkomen bij beweging en sport

Het voorkomen van hypoglycemie is een aandachtspunt wanneer je gaat bewegen. Vooral langdurige inspanningen verhogen het risico. Voorzie extra suikers en meet voldoende om problemen te voorkomen.

Bij (langdurige) fysieke inspanningen is er steeds een risico op het optreden van hypoglycemie. Door te bewegen, ga je namelijk meer energie verbruiken. Het risico hangt af van welk type medicatie je gebruikt. Je bloedsuikerspiegel kan tot enkele uren na de inspanning verlaagd zijn. De spieren willen hun suikerreserves immers terug aanvullen. Bijgevolg is het belangrijk om bij een langdurige inspanning steeds extra suikers bij te hebben en eventueel iets extra te eten. Bij personen, die insuline gebruiken, zal vaak ook de insulinedosis moeten verlaagd worden, zowel voor als na de bewegingsactiviteit.

Hoeveel je extra moet eten en/of de insuline aanpassen hangt af van je startwaarde, de aard en de duur van de inspanning, jouw fysieke conditie, alsook van de soort insuline of andere medicatie die je gebruikt.

Heb je een glucosemeter, meet dan voldoende vaak je bloedsuikerspiegel, zo bouw je hierin ervaring op, en kun je bijsturen waar nodig. In de praktijk is de wisselwerking tussen beweging, voeding en eventueel insuline niet altijd even eenvoudig. Dit mag je er echter niet van weerhouden om te bewegen, want de voordelen daarvan zijn heel duidelijk.

Bouw beweging ook steeds langzaam op, drink voldoende tijdens de inspanning, en zorg voor aangepast schoeisel.

Meer info?... Bezoek de website van de Diabetes Liga.

Bron: https://www.diabetes.be/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht