ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zelfhealing, of zelfgenezing, is een natuurlijk, fysiologisch fenomeen

Elk lichaam is tot op een bepaald niveau in staat zichzelf te helen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 26 maart 2016 1:04

Indien je ziek bent, draait alles in wezen omheen zelfhealing, of zelfgenezing. Geen geneesheer kan jou genezen, noch enig geneesmiddel. Wel kunnen ze jou adviseren of helpen in het genezingsproces. Het is tenslotte het lichaam dat zichzelf geneest. Alles daarbuiten zijn gewoonweg hulpmiddelen en de kunst bestaat er dus uit om voor jouw lichaam het juiste hulpmiddel uit te kiezen.

Het voordeel daarbij is het feit dat er in onze gewesten niet zoveel ongeletterden rondlopen dan eeuwen geleden. Anders gezegd: de mens is vandaag de dag in staat om zichzelf meer en meer verantwoordelijk te stellen voor de gezondheid van het eigen lichaam en is niet zozeer afhankelijk van geneesheren en priesters die over het menselijke denken - zoals in de middeleeuwen, bijvoorbeeld - regeerden. Natuurlijk moeten we hierbij wel toegeven dat de hedendaagse mens met geloofsovertuigingen rondlopen die zeer dicht bij bijgeloof aanleunen en niet op een écht weten.

Zelfgenezend vermogen en zelfherstellend vermogen is een begrip dat veelal gebruikt wordt in de alternatieve geneeswijze, ook wel  'vis medicatrix naturae' genoemd in de homeopathie. Het kan als metafoor aanzien worden: als een innerlijke kracht, die zowel lichaam als geest zo gezond mogelijk tracht te houden. Maar ..., er is een maar.

Het zelfgenezend vermogen van het lichaam lijkt afhankelijk te zijn van probleemherkenning en het hebben van een adequate responsmogelijkheid - want, bij kanker bijvoorbeeld, herkent het lichaam de kanker niet als lichaamsvreemd en kan er dus ook geen sprake zijn van dat zelfgenezend vermogen. Eén van de redenen ervan kan zijn, dat 'huisdierkankers' zich tot 'roofdierkankers' hebben ontpopt.

Dit zelfgenezend vermogen kan eveneens op een ongunstige wijze beïnvloed worden door allerlei vormen van lichamelijke en emotionele stress, dreigend gevaar, verkeerde voeding, opgelopen trauma's, meerdere ziekten tegelijk, en zo meer.

Het zelfgenezend vermogen is een weinig begrepen en weinig onderzocht fenomeen. Er worden naast fysieke oorzaken tal van mogelijke invloeden op het zelfgenezend vermogen aangewezen, waaronder: gedachten, gevoelens en emoties, placebo-effecten, nocebo-effeten en het Repelsteeltje-effect.

Toch zijn er - wanneer het zelfgenezend vermogen tekort lijkt te schieten - verschillende therapievormen, die het zelfgenezend vermogen op diverse manieren trachten te ondersteunen. In wezen willen alle therapieën - zowel de reguliere evenals de complementaire - over het algemeen niets anders doen dan het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren of ondersteunen.

Nogmaals: de kunst bestaat er uit om voor jouw lichaam het juiste hulpmiddel uit te kiezen.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met de zelfhelende eigenschappen van jouw lichaam? Of, weet je er iets extra en waardevols over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Deze website verkrijgt iedere maand tussen de 20.000 en de 40.000 unieke bezoekers. Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid.

En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want...,
... verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen.

- Zoek&Vind... voor meer klandezie, evenals meer naambekendheid -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht