ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Visceraal Therapie behandelt de viscera en het daarmee verbonden bindweefsel

Visceraal Therapie is een therapievorm, die door de Franse osteopaat Jean-Pierre Barral werd ontwikkeld.
door Tsenne Kikke - dinsdag 31 maart 2015 17:17

Visceraal Therapie werd in de jaren zeventig van vorige eeuw door de Franse osteopaat Jean-Pierre Barral ontwikkeld. 'Viscero', uitgesproken als ‘vissero’, betekent 'organen' in het Latijn. Jean-Pierre stelde dat meer dan 95% van de klachten over het bewegingsapparaat ontstaan door stoornissen in de fasciën rondom de inwendige organen.

Visceraal Therapie is een therapievorm, waarbij men met zachte manuele handgrepen bindweefselstructuren, die verkleefd of te gespannen zijn en daardoor klachten elders in het lichaam en/of zelfs mentale spanningen (bijvoorbeeld: depressie, angsten, burn-out) veroorzaken, losmaakt en op een effectieve manier tracht te behandelen.

De visceraal therapeut beschouwt het menselijk lichaam als een eenheid: alles is met elkaar verbonden door bindweefsel. Bindweefsel is de verzamelnaam voor kapsels en banden die rond de gewrichten zitten. Ook rond de inwendige organen en de schedel zit bindweefsel (fascie). De inwendige organen zitten via bindweefsel vast aan de wervelkolom, het bekken, de schedel, de ribben, het borstbeen of omliggende inwendige organen. Zo blijven de inwendige organen in het lichaam op hun plaats.

Naast stevigheid, zorgt bindweefsel juist ook voor beweeglijkheid van de inwendige organen. Een mooi voorbeeld is de ademhaling. Het middenrif gaat bij het inademen naar beneden en bij het uitademen weer omhoog. De nieren zitten met bindweefsel vast aan het middenrif. Bij elke ademhaling gaan de nieren dus samen met het middenrif drie tot vier centimeter op en neer. En dat gebeurt zo'n 20.000 keer per dag. Het is dan ook belangrijk dat het bindweefsel vrij kan bewegen. Door verklevingen na operaties, infecties of ontstekingen vermindert de beweeglijkheid van het bindweefsel. Door die verminderde beweeglijkheid trekken de bindweefselverbindingen constant aan andere delen van het lichaam. Hierdoor kunnen op den duur klachten in spieren en gewrichten ontstaan.

Zo worden emoties en pijnlijke ervaringen in de bindweefselstructuren rondom organen opgeslagen. Heel veel mensen krijgen bijvoorbeeld maagklachten bij teveel stress, bij verdriet, bij hoofdpijn of rugpijn, et cetera.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met betrekking tot visceraal therapie? Of, weet je er iets extra en waardevols over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid. En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want..., verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen.

- Zoek&Vind... voor meer klandezie, evenals meer naambekendheid -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht