ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Hoe te leven in deze knettergekke wereld

Over een knettergekke wereld, bewoond door talrijke knettergekke menselijk uitziende wezens.
door Tsenne Kikke - zaterdag 14 februari 2015 10:49

Vanaf het jaar 1999 heb ik een drietal jaren achtereen zonder een tv-toestel geleefd. De krant las ik soms in een etablissement waar ik een dagschotel verorberde. Nu, vandaag de dag - en, dus achteraf bezien, was dat in wezen een zalige periode in mijn leven. Een mens wordt zich veel beter van iets bewust van zodra een bepaald iets er niet meer is. Soms mis ik dus die rust en stilte wanneer ik vandaag de dag geconfronteerd word met al die prikkels van buitenaf.

Sinds ik mezelf als vrijwillige blogger op deze website aanbood, lees ik al het nieuws dat op het internet verschijnt. Ik aanschouw het als een soort van verplichting. Er staan zeer veel mooie dingen op, maar evenzeer zeer veel dingen om zich over te verbazen - of, om van te griezelen. En, ondanks het feit dat ik mijn doelpubliek niet bereik, probeer ik voor mezelf de nieuwsberichtjes toch nog zo interessant mogelijk te houden.

Reeds eerder meldde ik dat er nood is aan andere bloggers, maar ze blijven achterwege. Nochtans zijn er genoeg interessante thema's waarover een mens iets echt interessants kan schrijven. Ga, bijvoorbeeld, naar Encyclopedia Spiritualia om daarvan een idee te verkrijgen.

Het bewustzijnsniveau van de man op straat, en zelfs van de meeste aardbewoners, staat op een zeer laag pitje, vind ik. De mensheid evolueert nochtans volgens een soort van ingebouwd Plan van Bestemming. Deze gedachte is niet gebaseerd op een écht weten, maar op één van mijn vele veronderstellingen.

Tussen de huidige 7 miljard stervelingen lopen er - mijns inziens - miljarden en miljarden vieze en akelige individuen rond. Soms kun je ze aan hun uiterlijk herkennen, soms aan hun daden als ze in het nieuws verschijnen, en zelfs als ze er goed uitzien, geldt de gezegde: 'Al draagt een aap een gouden ring het is en blijft (innerlijk) een lelijk ding'. Anderzijds, behoren ze tot de minderheid, godzijdank.

Tevens is het op zichzelf geen echte catastrofe; vooral, indien je beseft dat we allemaal van de holbewoners afstammen. De mensheid komt dus van heel ver. De Aarde is nu eenmaal bedekt met een organische film, bestaande uit levende wezens, en het geheel ervan bepaalt het bewustzijnsniveau van onze planeet. De voorhistorische monsters zijn sinds de ijstijden verdwenen, waardoor zowel de aapmensen, evenals de mensapen, konden floreren. Vandaag de dag worden we met het resultaat ervan geconfronteerd, en binnen 100 jaar, of 1.000 jaar tijd, hoogstwaarschijnlijk met een ander en een veel beter resultaat, misschien.

Nogmaals: het bewustzijnsniveau van onze planeet Aarde evolueert volgens een ingebouwd Plan van Bestemming; dit, dankzij alles wat er in die organische film leeft. Geef de mensheid, en al het andere levende, nog minstens duizend jaar de tijd om te evolueren, teneinde - wat de mens betreft - uit te groeien naar een meer volwaardige vorm van mens-zijn.

'Rond Geld, Seks, Geweld, Brood, Spelen en een Hoer haar kont draait de gehele wereld rond,' is een iets waarvan ik mezelf heel bewust ben. Ook de Chopins, de Mozarten, de Beethovens, de Rubensen, de Da Vinci's en Michelangelo's zijn van deze aardbol definitief verdwenen en vervangen door menselijke wezens die kunstige zaken brengen, maar zelden of nooit geen Ware Kunst.

Deze Ware Kunst vinden we evenwel terug in de wereld der wetenschappen, geneeskunde, technologie, ruimtevaart, en zo meer. Ikzelf kan daarmee leven; dit, ondanks het feit dat de massa zich eerder naar een Tomorrowland zal begeven, elke week een voetbalmatch zal bekijken, zich zal laten inspireren door 'Fifty Shades of Grey', enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Om, wat Zelfkennis betreft, te eindigen met de volgende woorden van George Ivanovitch Gurdjieff:

"Kijk naar waar de interesse van mensen uitgaat, aan wat ze hun geld uitgeven, hoe ze hun vrije tijd besteden, waar de grootste menigten zich verzamelen, wat er zich allemaal in de wereld afspeelt, en je hebt een idee van hun niveau van bewustzijn. Als wij een ogenblik hierover nadenken, wordt het duidelijk dat de mensheid zoals zij nu is, met de interesses van waaruit zij leeft, niets anders kan verwachten dan wat zij nu heeft."

Depressief word ik er niet van, integendeel, wel afstandelijker. Afstand nemen zorgt er dan ook voor dat men zich niet met de dingen, die zich in deze knettergekke wereld afspelen, en met de mensen die er tijdelijk in ronddwalen, identificeert. Eén van mijn hoofdpersoonlijkheden is dan ook, volgens de Enneagramtest, een Waarnemer. Welke zijn de jouwe?

Dus, wat blogberichtjes betreft, doe ik gewoonweg - mezelf verplichtend - voort, waarbij ik zoveel mogelijk tracht om er zoveel mogelijk zelfvoldoening uit te halen.

Tracht wel, beste lezer, hoe mooi de beelden op deze website ook ogen, zelfs de naaktheden, achter die beelden te kijken en achter de woorden te lezen, opdat je er veel maar aan hebt dan aan het lezen van een gewone krant of tijdschrift. Maar ja: die woorden zijn vooral bestemd voor alle mensen die deel uitmaken van mijn doelgroep. Een doelgroep, bestaande uit enkele mensen die interesse stellen in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Innerlijke Zelf. Ik noem ze 'de eclectici'; dit, bij gebrek aan een beter woord.

Aan iedereen geef ik dus de raad om op een afstandelijke manier naar het wereldgebeuren te kijken, en om zichzelf permanent de vraag te stellen: "Wie, of  wat, Ben Ik.".

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht