ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: over het Kennen van het Zelf

Ooit de vraag gesteld: "Wie of wat ben ik?"...
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 augustus 2014 3:53

Mensen, die ietwat bewust zijn, en aan Zelfkennis doen, durven elke dag stilstaan bij de vraag "Wie, of Wat, ben Ik?". Elke dag, en zelfs meermaals per dag.

Zoals ik reeds meermaals schreef, leeft elke mens in de veronderstelling dat hij zichzelf kent. Dit is wel degelijk de volle waarheid, indien men zich met het lichaam identificeert. Zo kan iemand op die vraag antwoorden: "Natuurlijk ken ik mezelf. Mijn naam is xyz, ik woon ..., ik ben vader van 2 kinderen, ik werk bij de firma ..., enzovoorts."

Maar de Zelfkennis waarover ik het altijd heb, heeft betrekking op 'Het Kennen van het Zelf'; een iets, dat niets, maar ook niets met het lichaam te maken heeft. Dus ook niet met het ego, noch met de persoonlijkheden, noch met de honderdtallen kleine ikjes, die allemaal hun eigen wensen, verlangens, dromen, doelstellingen, en zo meer hebben. En, het ene ikje, dat op dit ogenblik jouw lichaam regeert, weet in wezen weinig of niets af van al de anderen.

Bovendien heeft de mens geen idee hoe de dingen hem overkomen, dat hij in een wereld leeft waarin alles gebeurt, en hoe mechanisch zijn lichaam in elkaar zit. En, juist omdat hij zich met dat lichaam heeft vereenzelvigd, is hij dus even mechanisch.

De kunst bestaat er dus uit om je van jouw lichaam op de een of andere manier te onthechten, "om 'machine-af' te worden," zou Gurdjieff zeggen. Natuurlijk vraagt dit vele jaren werk en sommigen doen er zelfs een geheel leven over. Maar, welk levensdoel kan een mens hebben - buiten dag-in, dag-uit te gaan werken, de kinderen op te voeden, om zo gezond en gelukkig mogelijk door het leven gaan, zijn vrije tijd op de een of andere manier op te vullen, en aan zichZelf te werken?

Anders gezegd: vanuit menstype-1, -2, of -3, uit te groeien tot een menstype-4, of hoger.

Als ik het over 'menstypen' heb, is het geenszins de bedoeling om mensen in hokjes te plaatsen, maar anderzijds - en, omdat het deel uitmaakt van een 'speciale taal' - begrijpen we elkaar veel beter indien we het over 'mensen' hebben. Ik bedoel: mensen, die er uiterlijk als mensen uitzien.

"Who Am I?"

Alan W. Watts (1915 - 1973) was een Engels filosoof, schrijver, spreker, anglicaans priester, hoogleraar en beoefenaar van de vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij verdiepte zich met name in de filosofie van zen, het boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen.

Hij publiceerde meer dan 25 boeken en vele artikelen over onderwerpen als identiteit, de uiteindelijke aard van de realiteit, hogere bewustzijnstoestanden, de zin en betekenis van het leven, godsbeelden en menselijk geluk.

Als ik Gurdjieff - wat Zelfkennis betreft - een 10 op 10 geef, Osho een 8 op 10, dan geef ik aan Alan Watts een 6 op 10. Maar hij zegt wel mooie dingen, die sommige mensen misschien kunnen inspireren om de vraag "Wie of wat ben ik?" aan zichzelf te stellen..

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht