ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sacrale dans beoogt voornamelijk een verbinding tussen Boven en Beneden

Sacrale dans is iets uit de Oudheid; uit een periode, toen mensen veel dichter bij de Natuur en hun eigen natuur stonden en hun verbondenheid met de hemellichamen nog konden ervaren.
door Tsenne Kikke - donderdag 4 juli 2013 23:52

Sacrale, of heilige dans, is een naamgeving die maar op één danssoort kan betrekking hebben, namelijk op - zoals de naam het zelf zegt: de sacrale.

Natuurlijk mogen we de huidige sacrale dansen niet vergelijken met deze van eeuwen en eeuwen geleden, toen mensen veel dichter bij hun essentie leefden en bewuster omsprongen met de energieën in hun lichaam. Zeer veel van de huidige sacrale dansen zijn dan ook niet meer dan pure nabootsing en vallen eerder onder de rubriek 'lichaamsbeweging', maar sommige dansen kunnen ook onder 'volksdansen' worden gecatalogeerd, waarvan hieronder een voorbeeld. Het is zelfs zover gekomen, dat er mensen zijn die beweren dat paaldansen tot het sacrale kan gerekend worden.

Elke sacrale dans bezit een eigen, wiskundige taal, gebaseerd op een eigen alfabet. Dit betekent, dat indien je die taal niet begrijpt je weinig van die dans zult kunnen begrijpen. Het is net alsof je een boek over fysica of scheikunde leest zonder de materie te kennen. Maar, indien een mens de materie wél begrijpt, mag hij eender waar ter wereld wonen. Het filmpje, geheel onderaan, laat in beelden zien wat ik in woorden trachtte te omschrijven.

Daadwerkelijke sacrale dansen zijn vandaag de dag ver te zoeken, en misschien nog te vinden bij bepaalde volksstammen, bij de rode indianen misschien, hier en daar in India, bij de draaiende Derwisjen in Konya, en ze zijn nog duidelijk herkenbaar in de zogenaamde 'Movements', die George Ivanovitch Gurdjieff vanuit het Oosten - naast het enneagram - vorige eeuw in onze gewesten introduceerde.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met sacrale dans? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht