ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Psychokinese is het beïnvloeden, of bewegen, van materie door middel van de geest

Psychokinese is in de wereld van de Parapsychologie nog niet aanvaard als een daadwerkelijk bestaand fenomeen dat door de menselijke geest kan worden bewerkstelligd.
door Tsenne Kikke - donderdag 11 april 2013 4:33

Psychokinese, ook telekinese genoemd, is het vermogen om materie door middel van gedachten te beïnvloeden en het staat in het Engels dan ook bekend als 'mind over matter': ‘geest over materie’. Beïnvloeden wil dus zeggen: veranderen, of in beweging brengen, maar niet: materie uit het niets laten verschijnen.

Binnen de psychokinese kan men nader onderscheid maken tussen

  1. geestelijke beïnvloeding van de fysieke processen in het eigen lichaam, de zogeheten intrasomatische psychokinese, of parergie.
  2. geestelijke beïnvloeding van de fysieke wereld buiten dat eigen lichaam, de extrasomatische psychokinese.

Zo kan men, naar men beweert, bijvoorbeeld, dingen zoals een lepel met de geest verbuigen, stilstaande klokken terug laten werken, van op afstand een dier door zijn poten laten gaan, enzovoorts.

De sleutel tot psychokinese zou visualisatie zijn, gepaard gaande met denkkracht en persoonlijk magnetisme. Het bestaan van psychokinese werd nog nooit wetenschappelijk vastgesteld en wordt daarom door wetenschappers niet erkend. Nochtans beweerde de in Tel Aviv, op 20 december 1946 geboren, Uri Geller dat hij sleutels en lepels kon buigen en horloges kan laten stilvallen met zijn gedachten. Anderen beweren in staat te zijn om een potlood over de tafel te laten rollen door alleen maar te willen dat dit gebeurt.

Een variant op psychokinese, dat ook nooit wetenschappelijk is aangetoond, is retropsychokinese. Volgens de definitie van retropsychokinese is het mogelijk dat een willekeurig proces uit het verleden op een later tijdstip beïnvloed kan worden door iemands gedachten, indien deze niet op de hoogte is van het resultaat van dit proces. Met andere woorden: bij retropsychokinese geldt: 'niets staat vast, totdat je weet dat het vast staat’.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met psychokinese, ook wel 'telekinese' genoemd? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht