ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mindcontrol streeft vooral naar controle over eigen lichaam en geest

Mindcontrol is een term dat moeilijk te definiëren valt, gewoonweg omdat tientallen disciplines ervan gebruik maken.
door Tsenne Kikke - zondag 6 januari 2013 0:43

Verschillende disciplines maken gebruik van mindcontrol. Zo denken we, bijvoorbeeld, aan hypnose, neuro-linguïstisch programmeren, de Silva Mind methode, fosfenisme, creatief denken, werken met kleurlichtschijven, meditatie, yoga, zen, autosuggestieve technieken, en zo meer.

Allemaal zijn ze bedoeld om de werkzaamheden van het brein te stimuleren, of te bevorderen.

Soms wordt mindcontrol verward met brainwashing, oftewel hersenspoelen, hetgeen dan weer niets te maken heeft met eender welke heilzame therapeutische benadering.

Via mindcontrol tracht men zichzelf, bijvoorbeeld, in een bepaalde toestand te brengen, waarbij de mens zichzelf bevrijdt van eender welke gedachte die zich in dat moment tracht op te dringen. De mens wordt meester over het eigen lichaam en onthecht zich van het eigen denken, met als gevolg: vrij te worden van lichamelijke begeerten, mentale limitaties en vrij van lijden.

Deze vorm van mindcontrol, met meditatie als hoofdtechniek, streeft dus naar een vorm van zelf-realisatie, dat soms ook, wel eens 'verlichting' wordt genoemd.

Maar nogmaals: verschillende disciplines maken gebruik van mindcontrol en de term is op zichzelf dus moeilijk te definiëren.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met de een of andere vorm van mindcontrol? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht