ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Emotioneel Lichaamswerk is gelijk aan luisteren naar de signalen van jouw lichaam

Emotioneel Lichaamswerk is een verzamelnaam, waaronder verschillende disciplines vallen.
door Tsenne Kikke - woensdag 8 augustus 2012 5:18

Onder de rubriek Emotioneel Lichaamswerk vallen zeer veel disciplines, maar ze hebben, zoals de naam het ook zegt, zowel het lichaam evenals omgaan met emoties, gemeen. De stamvader van alle lichaamsgerichte therapieën is Wilhelm Reich.

In Emotioneel Lichaamswerk wordt het lichaam als hoofdinstrument gebruikt waarbij men tracht op de gevoelens te navigeren. Men gaat laag voor laag de weg terug naar binnen, waar zowel vreugde als pijn worden aangeraakt zodat de levensenergie weer kan gaan stromen. Emotioneel lichaamswerk brengt je weer in contact met de levensbron in jezelf, je natuurlijke aard. Als je op deze gevoelens en waarden vertrouwt en ze integreert als leidraad in je leven, zul je merken dat leven gemakkelijker wordt. Je wordt vitaler, gezonder, gelukkiger.

Hoe meer we in ons lichaam aanwezig zijn, hoe meer we ervaren en voelen, hoe meer we in contact zijn met onszelf en met de ander.

Als je last hebt van lichamelijke klachten, waaronder hoofdpijn of rugpijn, of rondloopt met een ontevreden gevoel, zul je vaak spanning op het werk en/of je thuissituatie als oorzaak aanwijzen. Vanwege zo'n verstandelijke verklaring ben je bereid jouw spanningen te accepteren. Je kropt je gevoelens op en negeert wat je lichaam je aan het vertellen is.

Emotioneel Lichaamswerk laat je met behulp van gerichte oefeningen weer voelen, zodat je ervaart met welke blokkades je leeft, welke patronen je hinderen in het contact met jezelf en met die met andere mensen: je niet leeft zoals je eigenlijk zou willen. Zo krijg je een keuze aangereikt: wil je blijven vasthouden aan wat je belemmert, of ga je dit loslaten?

De technieken van Emotioneel Lichaamswerk zijn gericht op : exploreren van de wijsheid van je lichaam, deblokkeren en laten doorstromen van de energie in je lichaam, emotiewerk, en relaxatie. Oefeningen zijn, onder andere, gericht op:

  • Gewaarworden: je aandacht naar jouw binnenwereld richten, aandacht voor jezelf;
  • Bewegen: door in beweging te komen kan spanning omgezet worden in ontspanning;
  • Ademen: word je bewust van je ademhaling en ga intensiever ademen;
  • Uitdrukken: gevoelens naar buiten brengen; je laten horen;
  • Ontmoeting: oogcontact maken, aanraken en geraakt worden.

Emotioneel lichaamswerk is bedoeld voor mensen die zelf de kwaliteit van hun leven willen verhogen. Mensen, die willen leren om de signalen van hun lichaam en geest te herkennen en daarnaar te gaan luisteren.

Een kleine tip...:

Eenieders leven kan op zichzelf een mooi verhaal zijn.
Besef wel dat jij daar de auteur van bent
en dat je elke dag de kans krijgt om een nieuwe bladzijde te schrijven.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen gehad met emotioneel lichaamswerk? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht