ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfmoord: de dalai lama, religieuze leider, die zijn handen in alle onschuld wast

Veel Tibetanen plegen zelfmoord door aan zelfverbranding te doen...
door Tsenne Kikke - maandag 9 juli 2012 15:41

Zeer veel Tibetaanse schrijvers en poëten hebben de laatste tijd hun beklag gedaan en willen dat er aan die golf van zelfmoorden een halte wordt toegeroepen. Volgens hen is het nodig om het leven te respecteren en ervan te blijven genieten, hoe groot  de druk van de tegenpartij ook is.

De dalai lama zei op 6 juli jongstleden, de dag waarop hij 77 werd, dat hij geen standpunt inneemt over de golf van zelfverbrandingen door Tibetanen in China, 'omdat dat het beste is'.

Het afgelopen jaar pleegden een veertigtal boeddhistische monniken, nonnen en andere Tibetanen zelfmoord door zichzelf in brand te steken uit protest tegen de Chinese repressie. China is ervan overtuigd dat de dalai lama de onrust bij de Tibetaanse inwoners in China en in de autonome regio Tibet aanwakkert.
 
De dalai lama, die afstand heeft genomen van zijn politieke macht, maar nog altijd de geestelijke leider van de Tibetanen is, zei zich geen uitgesproken mening over de zelfverbrandingen te kunnen veroorloven. Hij noemt de zelfverbrandingen 'een zeer delicate politieke kwestie'.

(1) Als hij de zelfverbrandingen afwijst of veroordeelt, doet hij daarmee de nabestaanden van degenen die hun leven hebben geofferd veel verdriet. Dat vertelde hij in een interview aan de krant 'The Hindu'.
 
(2) Als hij zich daarentegen lovend over de zelfverbranders of hun motieven uitlaat, zeggen de machthebbers in Peking dat hij dergelijke acties aanmoedigt en dus verantwoordelijk is voor de dood van de zelfverbranders.
 
(3) "Daarom stel ik mij in het openbaar 'neutraal' op in deze kwestie," aldus de dalai lama.

Binnenkort wordt hij 77 en is van plan om slechts op zijn 90ste af te treden en een opvolger aan te duiden. Dat beweerde hij althans. Kortom: de Tibetanen zullen dus nog 13 jaar moeten wachten vooraleer er - misschien - een echte leider opdaagt met een duidelijk eigen standpunt.


 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht