ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ayurveda: een Indische alternatieve natuurgeneeswijze

Ayurveda is zowel curatief als preventief van aard en werkt door in de voeding, hygiëne, en in de algehele leefwijze van de Indische mens.
door Tsenne Kikke - zondag 6 mei 2012 1:30

De ayurvedische geneeskunde, of ayurveda, de traditionele geneeskunde van India, richt zich op de Indische mens in zijn totaliteit en ziet het individu niet los van zijn omgeving. Ze is curatief, maar vooral preventief van aard, en werkt door in de voeding, lichaamshygiëne, algehele leefwijze, spiritualiteit, enzovoort. Ze beschikt over een imposant arsenaal aan remedies.

Ayurveda is de 3.000 jaar oude Indische 'wetenschap van een lang en gezond leven'. In het Sanskriet staat 'Ayu' voor 'leven', 'Veda' voor 'wetenschap' en 'Ayurveda' dus voor 'wetenschap van het leven'. Het is een holistische geneeskunde : ziel, geest en lichaam worden op dezelfde lijn geplaatst en een patiënt kan alleen genezen als ze in volkomen harmonie zijn. Ayurveda stoelt op de gedachte dat de mens is samengesteld naar het beeld van de kosmos, met dezelfde elementen en krachten.

Deze elementen - ether, lucht, vuur, water en aarde - ondersteunen alle levende organismen en zijn altijd in beweging:

  • ether correspondeert met open ruimten in het lichaam (mond, neusgaten, maag, enzovoort.)
  • lucht correspondeert met bewegingen in het lichaam (fundamenteel veroorzaakt door de spieren) en met gas
  • vuur correspondeert met diverse enzymen (metabolisme, spijsvertering, intelligentie, et cetera) en met de gal, die het voedsel verteert
  • water correspondeert met de circulatie van lichaamsvloeistoffen (slijm, urine, en zo meer.)
  • aarde correspondeert met de vaste structuur van het lichaam (botten, tanden, enzovoorts.)

Deze vijf elementen vormen samen drie krachten van levensenergie, 'dosha's' genoemd. Ieder mens bezit een eigen combinatie van dosha's. De balans hiervan bepaalt de gezondheid: als één dosha gaat overheersen, wordt het evenwicht verstoord, wat tot een reeks ontregelingen in lichaam en geest kan leiden. De ayurvedische geneeskunde grijpt in om het evenwicht te herstellen of te bewaren.

De drie dosha's

Volgens de leer van de ayurveda bepaalt de unieke samenstelling van de dosha's, waardoor ieder mens wordt gevormd, zijn persoonlijkheid, zijn sterke en zwakke fysieke punten en zijn intellectuele capaciteiten.

  • de dosha vata reguleert alle stromen die zich door het organisme bewegen: bloed, zuurstof, zenuwimpulsen, enz. Mensen bij wie dit element domineert, hebben een rijzig postuur en een fantasievol en impulsief karakter en lijden soms aan slapeloosheid en onrust.
  • De dosha pitta grijpt in de chemische veranderingen van het lichaam in (spijsvertering, metabolisme). Mensen van het pitta type hebben een zekere onverzettelijkheid, maar vallen meer dan anderen ten prooi aan woede en hevige reacties.
  • De dosha kapha ten slotte beheerst de mechanismen en vloeistoffen die verschillende elementen van het lichaam gezamenlijk doen functioneren, zoals de gewrichtsvloeistof en de hormonen. Iemand bij wie kapha domineert, vertoont een vrij solide constitutie met een neiging tot gezetheid en traagheid en zelfs obesitas en cholesterolproblemen.

Ayurveda behandelt dus ziekten, verbetert en verhoogt de gezondheid en ontgift het lichaam.

Hiervoor worden natuurlijke kruidenmiddelen, speciale Ayurvedische voeding en ayurvedische behandelingen zoals synchroonmassage of vierhandsmassage, stimulerende baden of stoombaden gebruikt (cfr. ook 'Panchakarma', 'Purvakarma', 'Panchakarma', 'Shirodhara' en 'Yoga').

Nota: Heb je zélf ervaringen gehad met ayurveda? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht