ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Grote enquête alternatieve geneeskunde VVAA

Het woordje 'alternatief' is in wezen geen goede keuze geweest, omdat het verwijst naar een alternatief voor de gewone, reguliere behandeling. Toch verkrijgen de alternatieve geneeswijzen meer en meer een vaste plaats in de medische wetenschap.
door Tsenne Kikke - woensdag 6 oktober 2010 0:41

Onder de term 'alternatieve geneeskunde' wordt sinds vele tientallen jaren die vorm van geneeskunde beschreven die niet regulier zijn. De alternatieve geneeskunde werd als term gebruikt om het contrast aan te geven met de reguliere geneeskunde. Binnen de universiteiten wordt les gegeven in de reguliere geneeskunde, buiten de universiteiten in de alternatieve geneeskunde.

Toen men besefte dat het woord alternatief eigenlijk niet juist is, omdat dat aangeeft dat het een alternatief zou zijn voor de gewone, reguliere behandeling, is men meer gaan spreken van complementaire behandelingen, of complementaire behandelingsvormen. Inmiddels, sinds enkele jaren wordt de term geïntegreerde geneeskunde meer gebruikt, om aan te geven dat er reguliere en complementaire behandelingsvormen naast elkaar ingezet worden om de patiënt te helpen.

De term alternatieve geneeskunde is dus eigenlijk obsoleet. Ook de term geneeskunde in de alternatieve geneeskunde suggereert dat het methoden zijn die genezen. Terwijl in principe de patiënt behandeld wordt, en het van meerdere factoren afhangt of de patiënt beter wordt.

De geschiedenis van de termen zou als volgt omschreven kunnen worden:

. alternatieve geneeskunde
. holistische geneeskunde
. integrale geneeskunde
. complementaire geneeskunde
. complementaire behandelingsvormen en complementaire behandelingen
. geïntegreerde geneeskunde, Integrated medicine, of: integrative medicine.

In het tijdschrift 'Arts en Auto' zijn de resultaten gepubliceerd van een enquête onder een paar duizend artsen en andere hooggekwalificeerde zorgprofessionals over alternatieve geneeskunde. Het merendeel van de artsen staat op zich open voor alternatieve geneeskunde en neemt een vrij tolerante houding aan.

Boeiend is dat op de vraag: Vindt u dat alternatieve geneeswijzen toegevoegde waarde hebben in vergelijking met reguliere geneeskunde? vindt meer dan de helft van wel (specialisten en huisartsen: 55%), en 42% vindt van niet. Ook bleek de meerderheid der artsen te verwachten dat in de toekomst het gebruik van alternatieve geneeskunde zal toenemen.

Meer dan de helft van alle artsen meent dat alternatieve behandelingen effectief kunnen zijn.

Slechts 14% van alle artsen meenden dat alternatieve geneeskunde niets doet of schadelijk is. De rest oordeelt genuanceerd: 33% meent dat als alternatieve geneeswijzen iets doen, dit op psychisch niveau gebeurt, via een placebo-effect. 18% vindt dat ze wel werken bij sommige aandoeningen, maar dan minder goed dan de reguliere geneeswijze. 33% vindt dat ze bij sommige aandoeningen even goed werken als de reguliere geneeswijzen, en 2% meent dat dit bij alle aandoeningen het geval is.

Wil je het geheel lezen? De gehele enquête is hier te downloaden

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht