ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het 6de Zintuig - vervolg

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 15 september 2009 3:36

Feiten zijn feiten: de ene mens hecht geloof aan iemands paranormale capaciteiten; de andere, 'weet' dat het opgemaakt spel is. Mensen zijn mensen, en ongeacht de verschillen zijn er ook vele overeenkomsten. Zo heeft elke normaal gebouwde, gezonde mens twee benen, armen, ingewanden, een hoofd met alles erop en eraan, enzovoorts. De grote verschillen zitten vooral in het brein. Het is het brein dat bepaalt wat we zien, hoe we ons moeten voelen, wat we zullen denken, hoe we ons moeten gedragen, wie we denken te moeten zijn, en zo verder. Weinigen zijn zich hiervan bewust, en het is vooral om die reden dat we er hier niet dieper zullen op ingaan want anders doen we aan Zelfkennis.

Elke mens is als baby met een soort van gedeeltelijke tabula rasa geboren. Gedeeltelijk, schreef ik, want hetgeen we overgeërfd hebben is reeds in die zogenaamde 'onbeschreven lei' gegrift. Je zou het kunnen vergelijken met een audio-cd waar reeds van tevoren tracks op staan. Elk woord dat een mens uitspreekt staat wel ergens in een woordenboek vermeld. Met andere woorden: alles wat er in het brein van een mens is ingeslopen, werd ooit ergens van iets overgenomen of van iemand opgedaan. Jouw opvoeding, het denken van je ouders, de boeken, kranten en tijdschriften die je ooit hebt gelezen, plus de gesprekken die je hebt gevoerd, inclusief je eigen ervaringen, enzovoorts, bepalen jouw huidige denken. Zo bezit elke mens zijn overtuigingen waarvan hij natuurlijk niet meer weet van wie of wat hij/zij het heeft gekopieerd en dus met de wetenschap rondloopt dat het zijn/haar bezit is.

Het gevolg is: wat er inzit komt er uit. De hersenen werken nu eenmaal als een soort van computer. Het brein controleert ons lichaam. Maar stel je eens voor dat het omgekeerde waar was. Ik bedoel: dat wij in staat zouden zijn controle te verkrijgen over ons brein en dus ook over ons lichaam. De mens die nooit mediteert en niet aan Zelfkennis doet, kan zich er zelfs geen voorstelling van maken, al denkt of verbeeldt hij zich van wel. Het laatste YouTube-filmpje (9/9) vertelt ons iets meer over ons brein én over de bijzondere werkzaamheden van meditatie.
Jij bent die je bent. Een kind wordt geboren... Wat bepaalt er precies of het uitgroeit tot een extremist, cynicus, fanaticus, godgelovige, atheïst, scepticus, protestant, bijgelovige, islamiet, of tot jezelf? Met andere woorden: het antwoord werd al grotendeels gegeven. Iedereen is het product van zijn eigen geconditioneerd verleden, aangevuld met erfelijkheidsfactoren die zelfs kunnen teruggaan tot in het reptielentijdperk. Weet, dat planeet Aarde reeds 4 ½ miljard jaar bestaat en dat wij het product zijn van onze voorouders.

Jazeker, mensen kunnen, net als kinderen, wreed zijn voor elkaar. Zij, die met vastgeroeste overtuigingen rondlopen en anderen ontmoeten met hún vastgeroeste, overtuigingen, kijken neer als goden op die andersdenkenden en leven in de waan dat ze het beter weten.

Het Zesde Zintuig is in de eerste plaats 'entertainment'. Als het een saaie boel was, zou niemand ernaar kijken. Maar daarom is alles wat er te zien en te horen valt nog geen doorgestoken kaart.

Toegegeven: tussen elk koren is er kaf en ook in de paranormale supermarkt vind je echte 'merkproducten', evenals witte producten, en nep. Als ik op een spirituele beurs rondloop, merk ik vrij snel dat het publiek de kwaliteit van de deelnemers bepaalt, jaar in, jaar uit. En ik zit al bijna 40 jaar in 'dat wereldje'. Ik beweer nu niet dat al die mensen die achter zo'n tafeltje zitten kwakzalvers zijn, integendeel. Ook wil ik niet beweren dat al die beursbezoekers onwetende, willoze slachtoffers zijn van hun eigen 'van ergens geleende' denken.

Andermaal toegegeven: de meeste 'paragnosten' zijn misschien wel degelijk laaggeschoold, ze zijn soms goed- of bijgelovig, en vertrouwen op het medium dat ze gebruiken. Het medium kan een 'gids' zijn, een engel, een overleden familielid, maar ook een pendel, wichel, kristallen bol, koffiedras, tarotkaarten, of wat dan ook. In elk geval: al die aanzittenden hebben goede bedoelingen. Dit is iets waar ik van overtuigd ben.

Anderzijds kan ik je garanderen, dat... omdat er meer en meer werklozen zijn, velen hun toevlucht tot dit soort van 'beroep' zullen zoeken. Programma's zoals het Zesde Zintuig kunnen hen inspireren, want iedereen wil 'speciaal' zijn en iets voor de medemens betekenen. Maar dit geldt dan weer voor eender welke mens.

Natuurlijk zullen de tarotkaarten, of wat dan ook, dingen vertellen die ons allemaal kunnen aangaan. Om mijn woorden kracht bij te zetten, hebben we onderstaand filmpje ingelast: Zonde van de zendtijd - Bert van de VRT wordt paragnost ...... maar sommige mensen beschikken wel degelijk over een gave, net zoals sommige sportmensen beter zijn dan anderen. En, slechts oefening, veel oefening, en enkel en alleen oefening baart kunst.

Terug naar het Zesde Zintuig...

Er zijn al twee afleveringen geweest, en ik moet bekennen dat ik meermaals onder de indruk kwam. Geloof me of niet: ik sta met beide voeten op de grond en aanvaard nooit iets klakkeloos, nooit of te nimmer. Kritiek geef ik enkel en alleen als ik 100% zeker ben. Niet omdat ik het me verbeeld, denk, vermoed, of anderen napraat als een papegaai om ergens bij te horen.

Natuurlijk kan ik onmogelijk weten wat er daadwerkelijk achter de schermen gebeurt en wat er wordt afgesproken, of vooraf wordt toegefluisterd. Dit betekent dan ook dat als ik het niet weet niemand het weet, behalve de deelnemers en de organisatoren. Het heeft dan ook geen zin om iemand 'schuldig te verklaren' indien elk bewijs ervan ontbreekt, behalve in jouw denken (lees: verbeelding). Je hersenen, schreven we reeds, zullen bepalen wat je moet denken. Of, weet jij welke gedachten jou binnen enkele minuten zullen overvallen? ...

Zo ook maakte in de vorige reeks Naomi Apachi een heel sterke indruk op mij met haar geblinddoekt onderzoek van die bunker. Toch was het vreemd dat zij de foto van Hitler niet herkende... Kan het écht zijn dat er iemand van haar leeftijd in Europa rondloopt die het beeld van Hitler niet (her)kent?... Of, zeggen sommigen, dat was bedoeld om de enscenering iets échter te maken. Ter herinnering, bekijk eventueel de videoclip via deze link.

In elk geval heeft Naomi al veel boeken verkocht, naar het schijnt, en is er een tweede druk op komst. Het is haar gegund ...

Tot besluit van dit onderdeel: laten we nu even enkele afbeeldingen bekijken, vooral van de 12 overgebleven kandidaten.Bronnen: diverse media, waaronder (klik op deze link).

(wordt natuurlijk vervolgd)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht