ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

50 inzichten genetica

Originele titel: 50 genetics ideas you really need to know

Mark Henderson

50 inzichten genetica Type: Hardcover
Uitgever: Veen Magazines
Gewicht: 485 gram
Aantal Pagina's: 208
ISBN: 90-8571-254-8
ISBN-13: 978-90-8571-254-1
Categorie: Evolutieleer
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


In 50 inzichten genetica behandelt Mark Henderson de centrale ideeën van de genetica in vijftig heldere en compacte essays. Hij begint met de evolutietheorie en behandelt thema's als het genoom en hoe natuur en cultuur samenwerken, evenals de nieuwste, vaak controversiële,ontwikkelingen in gentherapie en kunstmatig leven. Wat zegt DNA over de geschiedenis van de mens? Hoe gaat de kennis van het DNA de geschiedenis bepalen? Gaan we baby's op maat maken? Aan de hand van alledaagse voorbeelden, informatieve citaten en nuttige tabellen biedt Mark Henderson een blik in de toekomst. Hij laat zien hoe genetica kan helpen om kanker, aids en malaria te genezen. Ook de laatste inzichten over 'junk-DNA' (DNA waarvan de functie niet helder is) en epigenetica komen aan de orde. Tot slot laat Henderson zien dat chromosomen, DNA en het menselijke genoom onze persoonlijkheid kleuren.

Uittreksel


Blz. 3: Inleiding

Onze kennis van de wereld maakt een revolutionaire ontwikkeling door. Zo lang onze soort in staat is tot nadenken, hebben mensen zich afgevraagd waar we vandaan komen, waarom we ons gedragen zoals we doen, hoe ons lichaam bij ziekte en gezondheid functioneert en waarom wij allemaal op elkaar lijken en toch zo verschillend en verrassend origineel zijn. Filosofie en psychologie, biologie, geneeskunde en antropologie, en zelfs religie hebben geprobeerd een antwoord op die vragen te vinden en voor een deel met succes. Maar tot zeer kort geleden misten we een fundamenteel stukje van de puzzel, dat wezenlijk is voor ieder aspect van het menselijk bestaan: kennis van onze genetische code.

De genetica is een jonge wetenschap. Nog geen 50 jaar geleden ontdekten Crick en Watson het 'geheim van het leven' - de structuur van het DNA-molecuul waarin de cellulaire instructies van organismen zijn vastgelegd. De eerste, onvolledige, ruwe versie van het menselijke genoom werd pas in 2001 bekend gemaakt. En toch verandert deze jonge wetenschap nu al radicaal ons begrip van het leven op aarde, en beïnvloedt de gentechnologie onze manier van leven ingrijpend.

De genetica heeft nieuw licht geworpen op onze geschiedenis, bewijzen geleverd voor de evolutie en ons in staat gesteld om te achterhalen hoe de eerste mensen in Afrika zijn ontstaan en van daaruit de wereld hebben bevolkt. Zij heeft ons nieuwe forensische hulpmiddelen aangereikt waarmee schuldigen veroordeeld en onschuldigen vrijgesproken kunnen worden. En zij verklaart hoe onze individualiteit zich ontwikkelt door een combinatie van erfelijkheid en milieu. Er is een nieuw tijdperk van genetische geneeskunde aangebroken, waarin behandelmethoden toegesneden worden op het genetische profiel van de patiënt, vervangende weefsels uit stamcellen kunnen worden opgekweekt, door middel van gentherapie schadelijke mutaties gecorrigeerd kunnen worden en met behulp van genetische diagnostiek erfelijke gezondheidsrisico's opgespoord en misschien verlaagd kunnen worden.

Deze onvoorstelbare mogelijkheden veroorzaken ook ethische problemen. Kwesties als genetische modificatie, klonen, genetische discriminatie en baby's 'naar eigen ontwerp' suggereren dikwijls dat DNA niet voor desoxyribonucleïnezuur staat maar voor controverse.

Natuurlijk zijn wij veel meer dan de som van onze genen. Het wordt steeds duidelijker dat andere delen van het genoom, die vroeger als 'junk-DNA' werden afgedaan, ook - en misschien wel zeer - belangrijk zijn. En naarmate we meer gaan begrijpen van erfelijkheid, ontdekken we ook steeds meer andere factoren die meetellen - leefstijl, milieu, de interactie met andere mensen.

Zonder de genetica zouden we met één oog naar het leven kijken. Wij hebben het geluk dat we leven in een tijd waarin de mensheid eindelijk met twee ogen kan kijken.

Recensie

door Tsenne Kikke
De titel slaat op de vijftig onderwerpen die te maken met evenveel aspecten van de genetica. In kort bestek (vier kleine bladzijden per onderwerp) komen zo zaken aan de orde als seksualiteit, genetisch determinisme, intelligentie, genetische modificatie, ziekte,, stamcelonderzoek, enzovoort. Alles duidelijk verwoord op een zodanige manier dat zelfs de meest onwetende mens kan begrijpen hoe de vork in de steel zit.

Voor elk onderwerp wordt eerst de basale genetische informatie verschaft, terwijl verder ook wordt ingegaan op medische, ethische of maatschappelijke aspecten (de ondertitel luidt dan ook 'Onmisbare basiskennis'). De auteur, wetenschapsredacteur bij 'The Times', heeft een goed leesbaar en actueel boek geschreven dat ook de nieuwste ontwikkelingen als epigenetica behandelt. Door de keuze van onderwerpen en de helderheid van de tekst interessant en bevattelijk voor een groot publiek. Iets meer illustraties zouden de duidelijkheid nog vergroot hebben. Met verklarende woordenlijst en register.

Het boek is in zekere mate te vergelijken met 'Genetica voor dummies' van Tara Rodden Robinson uit 2006. Het huidige boek is echter minder technisch, legt meer de nadruk op maatschappelijke aspecten en leest gemakkelijker. Een goede inleiding tot de betekenis van de hedendaagse genetica, maar voor de hooggekwalificeerde specialist valt hier niets te rapen.

Dat hij er dan in slaagt, niet alleen het technische gedeelte van de genetica te behandelen, maar ook nog eens de vaak heikele filosofische en ethische repercussies juist weet te duiden, maakt dat het boek zijn hoge ambitie waar maakt. Een aanrader dus.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht