ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Filosofie Scheurkalender 2010

Diverse auteurs

Filosofie Scheurkalender 2010 Type: Ringbound
Uitgever: Veen Magazines
Gewicht: 510 gram
Aantal Pagina's: 730
ISBN: 90-8571-216-5
ISBN-13: 978-90-8571-216-9
Categorie: Kalenders
Richtprijs: € 15,95

Korte Inhoud


De Filosofie Scheurkalender is al jaren een succes. Ook dit jaar is de kalender samengesteld door het team van Filosofie Magazine. Iedere dag een afgepaste dosis wijsheid en verbeelding in de vorm van een pakkend citaat - met toelichting, een smakelijke anekdote of een intrigerende gedachtegang voorzien van een heldere uitleg. Samengesteld door het team van Filosofie Magazine en voorzien van tekeningen van Bas van der Schot en Berend Vonk.

Uittreksel


Woensdag 6 januari - 'Geen wetenschap [biedt] meer zekerheid over Christus' goddelijkeheid dan de magie en de kabbala.'

- Pico della Mirandola in: Rede over de menselijke waardigheid (1487) -

Alle denkbare disputen tussen alle bekende filosofische en theologische scholen voor eens en voor altijd slechten - dat wilde Pico della Mirandola (1463-1494). In 1487, op Driekoningen, zou de dan nog piepjonge filosoof met de grootste geleerden ter wereld discussiëren over negenhonderd door hem zelf opgestelde theses. De paus zou het dispuut voorzitten.

De stellingen bleken echter nogal wat explosief materiaal te bevatten. Met name de stelling dat 'geen wetenschap meer zekerheid [biedt] over Christus' goddelijkheid dan de magie en de kabbala' wekte de woede op van orthodoxe theologen. Zij haalden de paus over een kerkelijke commissie zich te laten buigen over de meest verwerpelijke theses. Die verwierp zeven stellingen als ketters en sprak haar afkeuring uit over zes andere theses.

Maar misschien was Pico wel uit vroomheid onorthodox. Dat maakt historica Frances Yates tenminste aannemelijk in Giordano Bruno and the Hermetic Tradition (1964). Voor Pico bestond er geen kloof tussen hermetica en kabbala enerzijds, en christendom anderzijds. Zo benadrukken alledrie die tradities het talige karakter van de schepping. 'Uit het licht daalde echter een heilig Woord (Logos) af, staat in het hermetische geschrift de Poimandres. De tien Sephiroth uit de kabbala zijn niet alleen de tien namen voor God, maar zelf ook creatieve krachten. En de christelijke traditie volgt Johannes: 'In den beginne was het woord'.

Recensie

door Tsenne Kikke
Vandaag de dag heb je wel een scheurkalender met een item voor elk wat wils... Kunst, geschiedenis, cartoons, levenswijsheden,... je zegt het maar, enje vindt er wel een exemplaartje van. Deze scheurkalender is voornamelijk gericht naar mensen die een passie hebben voor de filosofie, en iets meer willen weten over alles waar je vragen kunt over stellen

Het is een prettige afwisseling van bedenkingen, spreuken, leuzen, gedichten, citaten, reflecties, historische wetenswaardigheden ..., enzovoorts - 366 dagen plezier, informatie, anekdotes en duidingen over heel wat zaken... Doorheen prettige items worden we elke dag weeral een stukje slimmer, dankzij de toegankelijke citaten uit de geschiedenis van de filosofie . Om je dag op een slimme manier te beginnen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht