ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

50 inzichten wiskunde

Originele titel: 50 mathematics ideas you really need to know

Tony Crilly

50 inzichten wiskunde Type: Hardcover
Uitgever: Veen Magazines
Gewicht: 500 gram
Aantal Pagina's: 208
ISBN: 90-8571-204-1
ISBN-13: 978-90-8571-204-6
Categorie: Wiskunde
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


'50 inzichten wiskunde' is de perfecte inleiding tot de belangrijkste wiskundige ideeën en begrippen. Het boek beschrijft de basisbegrippen uit de wiskunde in vijftig heldere essays. Naast de oorsprong van de wiskunde, de ontdekking van het getal nul, de Egyptische breuken en de Romeinse cijfers, beschrijft het boek de belangrijkste wiskundige begrippen en theorieën van dit moment.

'50 inzichten wiskunde' legt onder meer uit waarom het getal Pi, de priemgetallen, de Fibonacci - getallen en de gulden snede zo intrigeren. Het vertelt ook waar de analyse, statistiek en algebra echt toe in staat zijn, en waar imaginaire getallen voor worden gebruikt. Daarnaast geeft het boek een beeld van de grote ideeën achter de relativiteit, chaostheorie, fractals, genetica en de hyperruimte.

Uittreksel


Blz. 3: De wiskunde is zo omvangrijk dat niemand alles ervan kan weten. Toch kun je door deelgebieden te verkennen, met andere tijden en verschillende culturen kennismaken en met ideeën die wiskundigen al eeuwenlang hebben gefascineerd.

Ons huidige getallenstelsel is afkomstig uit India en Arabië, maar het is vermengd met historische aangroei. Het grondtal 60 van de oude Babyloniërs zit nog steeds in onze tijdrekening met uren en minuten, en de Franse revolutie heeft niet ongedaan kunnen maken dat een cirkel 360 graden telt.

De technologische hoogstandjes van vandaag berusten op wiskunde en je kunt er niet langer trots op zijn te beweren dat je er op school niet goed in was. Schoolwiskunde is natuurlijk wel iets anders, het wordt vaak onderwezen in hapklare brokjes die snel te examineren zijn. Voor echte wiskunde is vaak wat tijd nodig om de ideeën te laten bezinken. Sommige van de grootste wiskundigen deden er lang over om de diepgaande begrippen van hun studieobject te begrijpen. Dit boek behoeft geen haast. Je kunt er op je gemak in rondneuzen. Neem de tijd en ontdek wat deze inzichten, waar je misschien over hebt gehoord, werkelijk betekenen. Beginnend bij nul, of ergens anders zo je wilt, begeef je je op een reis tussen eilanden van wiskundige ideeën. Je leert bijvoorbeeld over speltheorie en even later over magische vierkanten. Een andere optie is om van gulden rechthoeken naar de beroemde laatste stelling van Fermat te gaan; of kies een willekeurige andere route.

Voor de wiskunde is dit een boeiende tijd. Enkele van de grootste problemen zijn in het recente verleden opgelost. Nieuwe ontwikkelingen op computergebied hebben hierbij geholpen, maar stonden soms ook machteloos. Het vier-kleurenprobleem werd met hulp van de computer opgelost, maar de riemannhypothese, in het laatste hoofdstuk van dit boek, blijft onopgelost, met of zonder computer.

Wiskunde is er voor iedereen. De populariteit van Sudoku is het bewijs dat mensen aan wiskunde doen (zonder het te weten) en het nog leuk vinden ook. In de wiskunde, net als in de kunst en in de muziek, zijn er genieën geweest, maar daarmee is het verhaal nog niet verteld. Sommige belangrijke figuren, zoals de beroemde Leonhard Euler uit de achttiende eeuw, duiken in bepaalde hoofdstukken op, verdwijnen weer en komen later in een ander hoofdstuk weer tevoorschijn. Echte vooruitgang in de wiskunde is echter het werk van `velen'. De keuze voor 50 onderwerpen is een persoonlijke. Er zijn alledaagse en gevorderde onderwerpen, zuivere en toegepaste wiskunde, abstracte en expliciete, oude en nieuwe. Wiskunde vormt echter een eenheid en het is lastig om onderwerpen weg te laten. Er zouden wel 500 inzichten kunnen zijn, maar 50 zijn genoeg om mee te beginnen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Tony Crilly heeft zijn best gedaan om lastige wiskunde begrijpelijker te maken voor de leek. Voorbeeld: Hoeveel appelen zitten er in een kist vol appelsienen? Het goede antwoord is nul. Nul is niet zomaar niets. Want een niets kan een niet iets zijn. En een niet iets is ook iets.

Ook is het lastig om iets door nul te delen. In wezen is nul een 'onbepaald' getal, het kan elk getal zijn.

Het getal pi is volgens Crilly het bekendste uit de wiskunde. De Babyloniërs kenden grofweg het verband tussen de omtrek en de diameter van een cirkel 4000 jaar geleden al.

Het boek begint dus bij de uitvinding van het getal nul en eindigt met het grootste onopgeloste wiskundige probleem. Wie het oplost kan een miljoen dollar winnen: u hoeft slechts de Riemann hypothese te bewijzen.

Het boek boeit met aansprekende voorbeelden, treffende analyses en heldere uiteenzettingen. De hoofdstukken zijn verlucht met tekeningen, grafieken en formules. Het is een aanrader voor elke wiskundedocent die verlegen zit met sprekende voorbeelden bij zijn lessen. Maar ook zijn leerlingen hebben er een handig naslagwerk aan.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht