ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De mooie beloften van de biotechnologie

Kim De Rijck

De mooie beloften van de biotechnologie Type: Paperback
Uitgever: Veen Magazines
Gewicht: 515 gram
Aantal Pagina's: 271
ISBN: 90-8571-033-2
ISBN-13: 978-90-8571-033-2
Categorie: Biologie
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Bio-ingenieur en wetenschapsjournalist bij De Standaard, Kim de Rijck, legt de lezer op een boeiende manier uit wat biotechnologie is en hoe een massa toepassingen al binnengedrongen is in het leven van elke dag. Zij geeft een helder antwoord op vragen als ‘Wat hebben we eraan?’, ‘Mag het wel?’, ‘Is het gevaarlijk?’, ‘Willen we het?’ en ‘Wat brengt de toekomst?’ Wellicht beseffen wij het niet, maar zowel in wat we eten, in de geneesmiddelenmiddelen die we slikken als in de landbouwgewassen die we verbouwen, zijn biotechnologische toepassingen al geruime tijd schering en inslag.

De auteur stelt zich de vraag in welke mate de vooruitgang op gebied van de biotechnologie ons leven nu al en in de toekomst verder zal beïnvloeden of veranderen en met welke consequenties. Voor mens, dier, plant en milieu. Met tientallen verrassende voorbeelden.

Zijzelf zegt: "Het is niet mijn bedoeling geweest een technisch boek te schrijven dat omstandig uitlegt hoe biotechnologie werkt. Wel leg ik de nadruk op de toepassingen: hoe verandert biotechnologie onze wereld vandaag? Wat is de impact op onze leefwereld en wat zijn de gevaren? Ik laat zien hoe breed de toepasssingen zijn, waar de wetenschappers momenteel aan werken, wijs zowel op de voordelen als op de risico’s en houd de mooie beloften voor de toekomst tegen het licht."

Uittreksel


Blz. 89: Heeft u zich ooit afgevraagd hoe chocolatiers de vloeibare suiker- of cacaovulling opsluiten in perfect gladde pralines? Hier volgt het geheime recept: in het begin is de vulling nog een handig stijf blokje dat gemakkelijke met chocolade te overgieten is. Pas nadat het chocoladeomhulsel is opgestijfd, wordt de vulling binnenin de praline zacht, dankzij de trage werking van een bijzondere toegevoegde stof: het enzym ‘invertase’.

Enzymen zijn eiwitten met heel specifieke activiteiten. In levende cellen - ook in het menselijke lichaam - helpen honderden verschillende enzymen bij de aanmaak en afbraak van allerlei stoffen. Daarom worden enzymen ook ‘biokatalysatoren’ genoemd: ze maken biochemische omzettingen mogelijk. De invertase in de pralines wordt gewonnen uit bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae). Het enzym breekt de harde sucrosesuiker in de stijve pralinevulling af tot twee kleinere suikersoorten, glucose en fructose. Daardoor wordt de vulling in de pralines na enkele dagen vloeibaar.

Bijna alle industriële fruitsappen worden gemaakt met enzymen, zoals pectinasen en hemicellulasen. Bij het persen worden wel vijf tot tien verschillende actieve eiwitten toegevoegd die het weerbarstige celwandmateriaal van de vruchten afrbreken. Daardoor komen meer sap en smaakstoffen vrij en gaat het persen sneller. Aan appelsap of citroensap worden extra enzymen toegevoegd die de laatste restjes troebele stoffen afbreken, zodat het sap helder blijft.

Dikke sappen met veel pulp en ‘nectars’ worden gemaakt met enzymen die het hele vruchtvlees in stukken knippen en zacht maken - ‘voorverteren’ - zodat het mee in het sap terecht komt. Enzymen worden ook gebruikt om de schil van sinaasappels, citroenen of mandarijnen af te breken, zodat de schoongemaakte, onbeschadigde schijfjes in fruitsla of conserven kunnen worden verwerkt. Bij fruitbereidingen in yoghurt en roomijs zorgen gelvormende enzymen ervoor dat de fruitblokjes een stevige vorm houden.

Recensie

door Tsenne Kikke
We weten allemaal dat 'roken slecht is voor de gezondheid'. Maar in welke mate is de mens zich bewust van de schade die de nanometerkleine deeltjes, afkomstig van uitlaatgassen, onze lichaamscellen aanrichten en long- en hartproblemen veroorzaken? Weet, dat een nanodeeltje zéér klein is. Het is niet met het blote oog te zien. Nanodeeltjes zijn tussen de 0,1 en 100 nanometer groot. Een nanometer is een miljoenste deel van een millimeter. Ter vergelijking: een menselijk haar is ongeveer 80.000 nanometer in doorsnede, één watermolecuul is zo'€™n 0,3 nanometer groot. Nanodeeltjes zijn bijvoorbeeld tienduizenden keren kleiner dan het puntje boven deze letter '€˜i'€™. En een nanodeeltje verhoudt zich in afmetingen ten opzichte van een voetbal, zoals een voetbal zich verhoudt ten opzichte van de aardbol. Dit en veel, veel meer kom je aan de weet als je dit bijzonder bewustmakend en intrigerend boek leest.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht