ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Doos van licht, lucht en liefde

Bennie Mols

Doos van licht, lucht en liefde Type: Hardcover
Uitgever: Veen Magazines
Gewicht: 325 gram
Aantal Pagina's: 128
ISBN: 90-8571-001-4
ISBN-13: 978-90-8571-001-1
Categorie: Exacte Wetenschappen
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Op een stoffige rommelzolder vindt de tweeling Yotta en Yocto een mysterieuze doos. Het is het onvoltooide levenswerk van de vader van de tweeling. In de doos zitten 91 buisjes, een brief en een vliegticket. Er ontbreekt echter nog één buisje aan de verzameling. In de brief vraagt vader de tweeling zijn levenswerk compleet te maken. Hij is ernstig ziek en niet meer in staat zelf op zoek te gaan.

Met de doos reizen Yotta en Yocto rond de wereld op zoek naar de betekenis van de doos en naar het ontbrekende buisje. Ze willen hun zieke vader niet teleurstellen. Ze overleven een IJslandse aardbeving, ze gaan op zoek naar walvissen voor de Canadese kust en trotseren de extreme kou op weg naar de magnetische zuidpool. Ze praten met wetenschappers (onder andere bij het CERN), met vreemde reizigers, met een charlatan, en ze doen experimenten. Met vallen en opstaan leren ze hoe wetenschap werkt en ontdekken ze de betekenis van de doos. Hij lijkt antwoord te geven op al hun vragen, maar of dat werkelijk zo is? En ontrafelen ze het raadsel van het ontbrekende element?

Bennie Mols (1969) werkt als wetenschapsjournalist. Hij studeerde natuurkunde en filosofie, promoveerde in de natuurkunde en schrijft onder meer voor Natuurwetenschap & Techniek en De Ingenieur.

Uittreksel


Blz. 7: Ze zaten tegenover elkaar op een omgevallen, rottende boomstam. Uit hun ooghoeken zagen ze hoe een eekhoorn wegschoot. Kwistig kwetterde een kwikstaart. Ergens timmerde een specht een gaatje in een boom. Uren konden ze in het bos doorbrengen en dan leek het of ze weken op reis waren geweest. In deze vakantie wilden ze eigenlijk weer eens met hun vrienden een hut in het bos gaan bouwen. Op zoek naar een geschikte plek in het bos, waren ze bij de boomstam uitgekomen. Ze hadden een melige bui.

‘Yocto!... Wat een belachelijke naam heb jij toch! Waar komt die vandaan?’ zei Yotta, terwijl ze haar paardenstaart vrolijk op en neer liet zwieren.

‘Moet jij wat van zeggen... Yotta! Dat is toch net zo’n gekke naam. Betekent dat dan iets?’ antwoordde Yocto bloedserieus. Daarbij trok hij zijn rechteroor een beetje op.

Terwijl Yotta en Yocto dit zeiden, keken ze elkaar bliksemsnel aan en schoten allebei in de lach. Aan één oogopslag had de een genoeg om te begrijpen wat de ander bedoelde. Ze deden die vreemde volwassenen na. Hoe vaak hadden ze niet gehoord van een volwassene: ‘wat een gekke namen hebben jullie toch! Yotta en Yocto. Betekenen die namen iets? Waar komen ze vandaan? Groenland of zo? Jullie zijn toch geen eskimo’s !’

De vrienden en vriendinnetjes van Yotta en Yocto vroegen nooit wat hun namen betekenen. Die riepen gewoon: ‘hé Yotta, ik sta vrij. Gooi die bal naar mij’, en dan keek Yotta om, en niet Yocto. Dus het werkte wel. Of ze vroegen: ‘als jullie een tweeling zijn, waarom lijken jullie dan zo weinig op elkaar? Waarom is Yotta dan een meisje en Yocto een jongen?’ Dat vond de tweeling veel beter vragen. Dat vroegen ze zichzelf ook wel eens af.

Recensie

door Tsenne Kikke
Een zeer boeiende, maar vooral leerrijke en speelse inleiding in de wetenschap in de vorm van een spannend avonturenverhaal voor jonge lezers vanaf 11 jaar en ouder! Een aanrader, écht waar!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht