ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geluk is een keuze

Mariska van der Werf

Geluk is een keuze Type: Paperback
Uitgever: Unieboek
Gewicht: 590 gram
Aantal Pagina's: 297
ISBN: 90-857-0246-1
ISBN-13: 978-90-857-0246-7
Categorie: Zelfgroei
Richtprijs: € 32,5

Korte Inhoud


Geluk is een actueel thema. Scholen voeren het vak Gelukskunde in, bedrijven ontdekken dat gelukkige, vitale werknemers beter presteren - en op 30 september 2010 vond het 1ste Internationaal Gelukscongres in België plaats. In haar boek 'Geluk is een keuze' vertelt Mariska van der Werf hoe je je leven kunt verlichten door los te laten. Haar zojuist verschenen meditatie-cd 'Schep rust door te ontspannen' helpt mensen om geestelijk en lichamelijk rust te vinden.

In haar boek 'Geluk is een keuze' laat Mariska van der Werf klaar en duidelijk zien dat geluk voor iedereen bereikbaar is. Geluk, welzijn en vitaliteit worden immers niet bepaald door wie je bent, wat je doet, wat je hebt of wat je overkomt - het gaat vooral om je gevoel daarover. Geluk is dan ook een keuze voor eenieder die zich van zichzelf bewust is - bewust van zijn zelfhelend vermogen, eigen blokkades en van het feit dat gedachten, gevoelens en gedrag zijn te veranderen.

Met vaak verrassend simpele technieken helpt dit zelfhulpboek de lezer onverwerkte pijn achter zich te laten en daardoor zijn kijk op het leven te veranderen. Mensen die al gelukkig zijn, helpt het om nog meer geluk aan te trekken. 'Geluk is een keuze' biedt adviezen om meer te genieten, het energieniveau te verhogen, maar ook om diepgewortelde trauma's te helen en hartenwensen te creëren. Mariska van der Werf: "Gelukkig kan iedereen gelukkig zijn."

In 'Geluk is een keuze' legt Van der Werf down-to-earth uit hoe je de regie over je leven in eigen handen kunt nemen. Ze ontwikkelde hiervoor de VITAL-methode (Voelen, Inventariseren, Typeren, Accepteren, Loslaten).

Belangrijk is dat je op jouw moment kiest wat jij nodig hebt. Rond deze gedachte is ook de nieuwe meditatie-cd 'Schep rust door te ontspannen' opgebouwd. De ingesproken visualisaties en oefeningen hebben een helende werking op het onbewuste.

Geluk heeft, volgens Van der Werf, alles te maken met authenticiteit, jezelf mogen zijn, en het gebruik van die rechterhersenhelft. Dit deel van de hersenen is onder meer actief bij creativiteit, verbondenheid, innerlijke bewustwording en ervaringen van zelfheling. De linkerhersenhelft staat dan weer voor onze analytische, rationele kant. De auteur wil vrouwen, maar zeker ook mannen, uitdagen meer gebruik te maken van hun rechterhersenhelft.

Over de auteur: Mariska van der Werf volgde een rechtenstudie en de opleiding arbeidsmarktpolitiek & personeelsbeleid. Jarenlang coachte ze mensen bij hun persoonlijke effectiviteit en omgang met verandering. Door haar hbo-opleiding aan de academie voor polyenergetica verbreedde ze dit werkgebied naar het ondersteunen van mensen bij bewustwording en zelfheling. Van der Werf volgde diverse cursussen in opleidingskunde, management, persoonlijke ontwikkeling, zelfheling, medische basisvakken en verdiepte zich in het optimaal gebruik van menselijke energie.

Haar cursussen - variërend van 'energiemanagement' en 'geluksproeverij' tot 'inner-management' en 'persoonlijke effectiviteit' - zijn bij particulieren en bedrijven zeer in trek.

Indien je meer over haar aan de weet wenst te komen, raden we je een bezoek aan haar website aan: http://www.gelukiseenkeuze.nl

Uittreksel


Blz. 81: Wat is de kern van dit hoofdstuk?

In dit hoofdstuk heb je kennis gemaakt met aspecten die verbonden zijn met emoties. Een emotie is een uitingsvorm van je gevoel. Elk emotie ontstaat door een gedachte waarmee je betekenis geeft aan een situatie. Het beste is je emoties te accepteren zonder waardeoordeel en daarna in liefde los te laten. Verder kun je emoties uiten of onderdrukken; dit bepaalt hoe je op een gebeurtenis reageert.

Door een andere betekenis aan een gebeurtenis te geven, voorkom je het ontstaan van negatieve emoties. Je kunt ook achteraf je gedachten over een gebeurtenis veranderen waardoor ook je emoties veranderen. Daarnaast kun je een negatieve emotie transformeren in een positieve en je kunt ervan leren.

Er zijn vier basisemoties: angst, blijdschap, boosheid en verdriet. Positieve emoties voelen lichamelijk goed en negatieve emoties vormen een aanslag op je immuunsysteem. Beide soorten vergen energie.

Alles wat je overkomt, is goed voor je. 'Frustratie? Felicitatie!' Pijn is een signaal dat wijst op een blokkade. Het is belangrijk alle emoties bij jezelf te accepteren, te uiten of los te laten om blokkades te voorkomen. Want emoties worden opgeslagen in je celgeheugen totdat ze verwerkt zijn. Meestal ontkennen we emoties omdat we niet geleerd hebben ze serieus te nemen of omdat we de schuld voor het ontstaan van de emoties neerleggen buiten onszelf. Er zijn vier basisangsten: angst voor het leven, angst voor de dood, angst voor een gemis en angst niet goed genoeg te zijn. Ze hebben een verlammende werking, zorgen voor negativitelt en roepen daarmee juist op waar je bang voor bent. Je onbewuste denkt in beelden en negeert woorden als niet/geen/nooit. Deze begrippen worden zelfs vertaald in 'ik wil'.

Doodsangst heeft te maken met de drift tot zelfbehoud. Het kan overgaan in zelfzucht en heerszucht en uitmonden in wedijver, woede en oorlog.

De behoeftepiramide van Maslow laat zien dat je pas toe bent aan een hogere behoefte ais die daaronder zijn bevredigd. Behoeften zetten je aan tot gedrag.

Als een behoefte niet wordt bevredigd en je dit niet accepteert, creëer je een gekwetst innerlijk kind. Het zit je net zolang dwars totdat je het erkent en geeft wat het mist.

Een geboorte is een traumatische belevenis die kan zorgen voor een gevoel van verlatenheid. Het is een gekwetst innerlijk kind dat om bevrediging vraagt.

Begeren is vurig verlangen naar wat je niet hebt en zorgt voor onvrede en lijden. Aardse verlangens worden nooit bevredigd en nemen juist toe in de tijd. Immateriële verlangens kunnen wel worden vervuld.

Een gebrek aan eigenwaarde heb je zodra je jezelf boven of onder een ander plaatst. Weerstand tegen verandering loopt op als je het niet onderkent: vraag --- twijfel -- bezwaar --- schijnbaar onoverkomelijke drempel. Hoe eerder je dit soort weerstand onderzoekt, hoe gemakkelijker het is weer in balans te komen. Daarmee voorkom je het ontstaan van emotionele blokkades.

Rouwfasen die je doormaakt bij een verlies van iets waardevols zijn: verdooldheid --- ontkenning --- depressie --- loslaten --- uitproberen --- betekenis zoeken --- internalisatie. Vergeven is loslaten van lijden en terugkeren naar liefde. Je doet dat voor jezelf om een verstoorde balans te herstellen.

Door dit hoofdstuk ben je je eerder bewust van emotionele blokkades waardoor je ze sneller kunt loslaten. Het volgende hoofdstuk heeft dezelfde functie en gaat over lichamelijke blokkades.

Hoofdstuk 6 - Lichamelijke blokkades

Waar in dit hoofdstuk lichaam staat, wordt je stoffelijke lichaam bedoeld.

Na dit hoofdstuk weet je wat de functie van je lichaam is en hoe je gedachten en emoties hierop inwerken. Je maakt kennis met de belangrijkste voedingsbronnen van je lichaam: zuurstof, water, voedsel en energie. Met energie bedoel ik hier de energie die niets kost en die je met je chakra's opneemt uit de kosmos en de aarde. Je leest over het belang van beweging, hoe het komt dat je ziek wordt en hoe je dat kunt voorkomen.

6.1 Wat is de functie van je lichaam?

Je bent niet je fysieke lichaam; het is slechts het voertuig van je geest. Het is een jas die je draagt tot je overgaat. Je lichaam wordt aangestuurd door je hersenen. Via je zintuigen ontvang je boodschappen en je hersenen zetten je lichaam aan tot beweging. Je lichaam is een intelligent systeem dat op harmonie is gericht en beschikt over zelfhelend vermogen. Je autonoom zenuwstelsel zorgt ervoor dat processen in je lichaam vanzelf gaan. Zo zitten er gladde spiercellen in je organen die automatisch bewegen en nooit moe worden. Dat is een geruststellende gedachte, want je hoeft er niet naar om te kijken. Je ademhaling, hartslag, spijsvertering en klieren doen automatisch hun werk. Je autonome zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch en een parasympathisch deel. Je sympathische deel maakt lichamelijke inspanning mogelijk zodat je lichaam in beweging komt. Je parasympathische deel zorgt voor lichamelijke ontspanning zodat je lichaam zich kan herstellen. Als deze twee stelsels niet goed werken, krijg je lichamelijke signalen die duiden op een geestelijke onbalans.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit is een boek waarvan de inhoud van een zeer hoog niveau is. Van de Nederlandstalige schrijvers zijn er maar weinigen die dit niveau bereiken. Het is eerder een werkboek dan een leesboek, maar het zal eenieder die het leest, verrijken. Ik raad het dus aan iedereen aan, vooral aan mensen die aan zichzelf willen werken, of aan Zelfkennis doen.

Om een samenvattende omschrijving weer te geven, laat ik liever - en, toegegeven: heel uitzonderlijk - Mariska van der Werf zelf aan het woord:

"Dit boek is bestemd voor mensen die de regie over hun leven in eigen hand willen nemen. Het geeft uitleg over de werking van het universum en het biedt praktische handvatten voor mensen die hun zelfhelend vermogen willen gebruiken. In dit boek laat ik zien dat geluk voor iedereen bereikbaar is. Geluk is een keuze voor iedereen die zich van zichzelf bewust is. Bewust van zijn zelfhelend vermogen, eigen blokkades en van het feit dat je gedachten, gevoelens en gedrag kunt veranderen. In dit boek wordt mijn 'VITAL-methode' beschreven. Met behulp van deze methode kun je lichamelijke en geestelijke blokkades snel opsporen en oplossen. Voorwaarde voor het loslaten van een blokkade is dat je deze erkent en beseft waarom je eraan vasthoudt. Je kunt tenslotte pas iets loslaten nadat je het eerst hebt vastgehouden. Bij elke stap heb je de keuze uit diverse technieken. Deze zijn vaak verrassend simpel. Dit boek kan je helpen onverwerkte pijn achter te laten en daardoor je kijk op het leven te veranderen. Daarnaast geeft het je adviezen om meer te genieten, je energieniveau te verhogen maar ook om hartenwensen te creëren en diepgewortelde trauma's te helen. Dit zelfhulpboek is dan ook een waardevol naslagwerk om jouw leven en mogelijk ook dat van anderen te verlichten. "

De Antwerpse Boekenbeurs is volop aan de gang. Als je het boek daar tegenkomt, moet je het vast en zeker aankopen. Ook staan Kerstmis en Nieuwjaar voor de deur. Neem het boek vast, lees er eens een paar stukken uit, en koop het aan als geschenk voor iemand waarvan je zeker weet dat het hem, of haar, een plezier zal doen. Het is wel degelijk een wegwijzer naar een gelukkiger leven. Nogmaals: een echte aanrader!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht