ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De laatste stam

Originele titel: La dernière tribu

Eliette Abécassis

De laatste stam Type: Paperback
Uitgever: Manteau
Gewicht: 377 gram
Aantal Pagina's: 269
ISBN: 90-8549-022-7
ISBN-13: 978-90-8549-022-7
Categorie: Religieus
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


In Kyoto, Japan, worden de tweeduizend jaar oude resten van een man ontdekt. Men vermoedt dat het gaat om een Tibetaan. In zijn hand zit een fragment van een Hebreeuws manuscript geklemd. Ary Cohen, hoofdpersoon uit Het Qumran-mysterie en De schat van de Tempel, tracht de waarheid te achterhalen over deze man die onder raadselachtige omstandigheden is gestorven.

Op zijn reis door Israël 'via Tibet' naar Japan, stuit Cohen op vele raadsels en valkuilen. De sleutel tot het mysterie, zo vermoedt hij, ligt in de oude wijsheden van het Japanse shintoïsme. Hij ontdekt dat deze natuurgodsdienst op een verrassende manier verwant is met het joodse geloof. Ook komt hij op zijn zoektocht Jane weer tegen, de vrouw voor wie hij eerder de sekte van de Essenen verliet.

Uittreksel


Blz. 11: De man werd gevonden in het heiligdom boven aan het dal.

Het gebouw was bereikbaar via een lange rij bomen. Aan de zijkant lag een zandstrand, met een paar struiken en planten zonder bloemen die het bouwwerk omgaven.

Een beek slingerde tussen de bomen door en stroomde in een dunne waterval over de holle rotsen in een rivier uit. De wolken hadden zich opgestapeld na de bliksem die de hemel uiteenreet. Ze werden donkerder en hulden de sterren die de nacht aankondigden in een donker waas. Het werd al laat daar in die tuin met zijn bomen en zijn smalle wateren rond de tempel, het werd al laat in het dal waar de rook in kringels opsteeg, het werd al laat op de aarde.

Maar je kon hem zien in het zwakke licht van de schemering, in het lege vertrek: hij lag levenloos op de grond, zijn armen kruiselings, zijn hoofd over zijn schouders gebogen, zijn lichaam bedekt met een lap stof. Zijn kleurloze haren waren rafelig, door zijn huid, zo dun dat die haast leek te verdwijnen, waren zijn botten zichtbaar. Zijn uitdrukkingsloze gezicht vertoonde de grijns van een doodshoofd. De kracht had dit door de tijd verteerde lichaam verlaten, de lendenen waren slap geworden, het vlees smolt als was; het schoudergewricht was uit de kom, de knieën leken wel vloeibaar. Alle fundamenten van het lichaam vielen uiteen. De botten waren ontwricht en de ingewanden waren als een schip in een razende storm.

Recensie

door Tsenne Kikke

Dit kunnen we gerust een 'theologische thriller' noemen. De orthodoxe Jood Ary Cohen, de hoofdpersonage in dit verhaal, is officier, student, schrijver én detective. Het begin van het verhaal doet ons denken aan Eliette Abécassis' vorige boek ''Het Qumran-mysterie', waarin één van de Dode Zeerollen wordt gestolen. Hier, in dit verhaal tracht Ary, op verzoek van de Israëlische Geheime Dienst, een tweeduizend jaar oude moord op een Tibetaan op te lossen. Zijn vriendin, Jane Rogers, een CIA agente, geraakt in de ban van een Shintoïstische Meester. Teksten van de Qumranrollen komen in dit boek veelvuldig aan bod. Het is een karma-verhaal. Met andere woorden: personages uit dit boek betalen de prijs voor dingen die ze in hun vorige levens hebben gedaan, en niet enkel en alleen personages, maar gehele volkeren...

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht