ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het fascinerende getal Pi

Originele titel: Le fascinant nombre Pi

Jean-Paul Delahaye

Het fascinerende getal Pi Type: Hardcover
Uitgever: Veen Magazines
Gewicht: 940 gram
Aantal Pagina's: 240
ISBN: 90-76988-56-0
ISBN-13: 978-90-76988-56-6
Categorie: Wiskunde
Richtprijs: € 40,5

Korte Inhoud


De wereld is al meer dan 25 eeuwen in de ban van dit raadselachtige getal met de oneindige reeks cijfers achter de komma. De Mesopotamiërs en de oude Egyptenaren rekenden er al mee, een oneindige reeks wetenschappers, onder wie Archimedes, Ptolemaeus en Al-Khwarzami (de 8e eeuwse wiskundige die ons de woorden 'algoritme' en 'algebra' schonk), slaagde er in de berekening steeds verder te verfijnen, en in het laatste decennium is men er, met de steun van supercomputers, in geslaagd een miljard cijfers achter de komma te bepalen. Maar hoe beter men Pi in kaart brengt, hoe raadselachtiger het getal wordt.

De Franse hoogleraar Informatica Jean-Paul Delahaye schreef een vrolijk, toegankelijk, maar zeker niet gemakkelijk boek over de geschiedenis van het getal Pi. Boordevol anekdotes over de vele excentrieke filosofen en wetenschappers die zich op het getal hebben gestort, de curieuze toepassingen in de kunst, en natuurlijk het antwoord op de vraag waarom Pi zich slechts laat benaderen.
Omdat de aspecten van Pi zo oneindig gevarieerd zijn, richt dit waardevolle boek zich tot iedereen: sommige delen zijn gericht tot de niet-wiskundigen, andere delen vragen een kleine krachtsinspanning of een zekere bekendheid met de wiskunde. De auteur had drie type lezers in gedachten:
- De nieuwsgierigen die alles wat ze bij wiskunde op school geleerd hebben, vergeten zijn, zullen aan het begin van elk hoofdstuk antwoord vinden op een deel van hun vragen.
- De nieuwsgierigen die wat onthouden hebben van hun eindexamen en op een diepgaande manier nader kennis willen maken met Pi kunnen de hoofdtekst van de hoofdstukken lezen, die hen meeneemt tot de ontdekkingen in de jaren negentig van de vorige eeuw.
- De nieuwsgierigen voor wie de wiskunde die ze geleerd hebben na de middelbare school niet al te duister is, kunnen ook de aanhangsels van de hoofdstukken lezen. Zij zullen zien hoe men vaststelt dat Pi transcendent is of waarom de waarschijnlijkheid dat twee getallen onderling priem zijn met Pi samenhangt. Geen enkel bewijs is echt moeilijk, maar Pi is geen gemakkelijk getal en door het mysterie eromheen dringen we rechtstreeks door in de wereld van de wiskundigen.

Uittreksel


Blz. 84 e.v.: “Na de gegarandeerde berekening van 808 decimalen van Pi die in 1947 met behulp van een tafelrekenmachine foor Ferguson en Wrench gedaan werd en in 1948 gepubliceerd werd, leidde een andere berekening met een tafelrekenmachine in juni van het daaropvolgende jaar door Wrench en Levy Smith tot 1120 decimalen. Hun succes was van korte duur: voordat deze berekening geverifieerd was, berekende de eerste elektronische computer, die ENIAC gedoopt werd, in september 1949 2037 decimalen van Pi. Deze berekening duurde 70 uur en werd door geen enkele tegenslag onderbroken. Dat is een klein wonder gegeven het feit dat de machine 30 ton woog, een oppervlak van 72 vierkante meter in beslag nam en vooral omdat de machine 18.000 buizen bevatte die elk een tamelijk beperkte levensduur hadden. Twee grote Chrysler-motoren van 12 paardenkrachten waren trouwens nodig om de ventilatiesystemen te laten werken die de opwarming van de buizen moesten tegengaan. “

Recensie

door Tsenne Kikke
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht