ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spellinggids

Redactie Prisma woordenboeken

Spellinggids Type: Hardcover
Uitgever:
Gewicht: 565 gram
Aantal Pagina's: 620
ISBN: 90-71206-68-8
ISBN-13: 978-90-71206-68-9
Categorie: Woordenboeken
Richtprijs: € 14,9

Korte Inhoud


Deze spellinggids bevat alle woorden die u dagelijks nodig heeft, met alle noodzakelijke informatie zoals afbrekingen, verbuigingen en vervoegingen. Bovendien worden in deze spellinggids de spellingregels op toegankelijke wijze beschreven en toegelicht. Door de samenwerking met de Taalunie, die de spelling van de woorden heeft gecontroleerd, is de spelling geheel in overeenstemming met de officiële richtlijnen van de Nederlandse Taalunie.

- Bij deze uitgave is een gratis cd-rom toegevoegd waarmee u uw spellingchecker in Office kunt updaten en aanpassen aan de nieuwe spelling. Vervangt ook de spellingchecker in oudere Microsoft Office-versies.

- Actueel, alle woorden van vandaag Minder bladeren door ruimtebesparende typografie Met update voor uw spellingchecker.

- Uiteraard is de in deze uitgave weergegeven spelling geheel aangepast aan de spellingherziening die in 2005 is geïntroduceerd.

- Aantal trefwoorden en vormen: 300.000.

Uittreksel


Als we een s-klank horen tussen twee woorddelen, dan schrijven we deze ook. Als vuistregel geldt dat je de tussen-s schrijft als de deze hoort wanneer je een pauze inlast (wets... eh... voorstel) of als je er een samentrekking van maakt (gewichts- en kleurloos).

Dit ezelsbruggetje is ook handig als het rechterdeel met een s-klank begint, zoals in liefde + scène = liefdescene of liefdesscène. Hierin is het verschil niet meer te horen, maar wel als je een pauze inlast (liefdes... eh... scène) of er een samentrekking van maakt (liefdes- en sterfscènes).

NB: in een aantal gevallen varieert het gebruik van de tussen-s: de een zegt spellingcommissie, en de ander spellingscommissie. Zo ook in gevallen als drugkoerier/drugskoerier, gewichtloos/gewichtsloos. Beide spellingen worden als correct beschouwd.

NB: Een extra tussen-s wordt niet ingevoegd wanneer het linkerdeel eindigt op een s-klank en het tweede deel begint met een s-klank: secretaris + stoel = secretarisstoel, niet secretarissstoel.

Recensie

door Tsenne Kikke
Sinds de verschijning, 50 jaar geleden, van het eerste pocketwoordenboek heeft Prisma zijn assortiment sterk uitgebreid. Onder de naam Prisma verschijnt een breed scala aan publicaties over taal, zoals woordenboeken en taaltrainingen. Al deze Prisma-uitgaven sluiten nauw aan bij de behoeften van de gebruikers. Van basisschoolleerling tot taalprofessional, voor iedereen is er een taaluitgave die bij hem of haar past, in boekvorm maar ook digitaal. De taalinformatie in de Prismauitgaven is altijd actueel en wordt in toegankelijke vorm aangeboden.

Prisma is een merk van Uitgeverij het Spectrum. Bij deze uitgeverij zijn ook de merken Winkler Prins (voor encyclopedische naslagwerken) en Spectrum (voor algemene non-fictie) ondergebracht.

NOTA: Aan deze gids is een cd-rom toegevoegd waarmee u in één keer de spellingchecker van uw computer kunt aanpassen aan de nieuwe spelling.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht