ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Honderd procent vrouw

Originele titel: Why I wore lipstick to my mastectomy

Geralyn Lucas

Honderd procent vrouw Type: Paperback
Uitgever: Arena
Gewicht: 294 gram
Aantal Pagina's: 245
ISBN: 90-6974-709-X
ISBN-13: 978-90-6974-709-5
Categorie: Autobiografie
Richtprijs: € 17,5

Korte Inhoud


Geralyn Lucas is zevenentwintig, net afgestudeerd als journalist en heeft zojuist haar droombaan gevonden, als ze te horen krijgt dat bij haar borstkanker is geconstateerd. Opeens is haar leven een aaneenschakeling van doktersafspraken en emotionele uitbarstingen. Ze besluit om openlijk over haar ziekte te praten, terwijl ze moeilijke keuzes op het gebied van haar behandeling moet maken. Als haar haar uitvalt en haar borst ‘onder constructie’ is, gaat ze haar rokjes korter dragen en verlaat ze het huis niet meer zonder knalrode lipstick. Ze besluit om, ondanks haar operatie, honderd procent vrouw te blijven.
Honderd procent vrouw is het inspirerende verhaal van een jonge vrouw die probeert om de levensbedreigende ziekte die bij haar is geconstateerd, te aanvaarden. Ze schrijft over de zware, moeilijke momenten tijdens haar herstel van de borstamputatie, maar ook over de blijdschap die haar overspoelt als ze ondanks de zware chemokuren toch zwanger wordt. Ger alyn Lucas schrijft op bewonderenswaardige en aanstekelijke wijze over een periode vol angst en onzekerheid, die ze door hoop en humor heeft weten te overwinnen.

Uittreksel


Blz. 55: Het is mijn achtentwintigste verjaardag en eigenlijk hoor ik vandaag een borstamputatie te ondergaan, maar toen dokter B. Hoorde dat ik jarig was, stelde hij de operatie uit. Hij wilde niet dat ik er op elke volgende verjaardag aan zou worden herinnerd. Maar ik ben er niet zeker van dat ik nog veel verjaardagen voor de boeg heb. Voorlopig wil ik alleen mijn dertigste halen.

Belangrijker dan het vieren van mijn verjaardag is voor mij dat ik de dag wil marekeren door me voor het laatst supervrouwelijk te kleden. Vandaag is de laatste dag dat ik allebei mijn borsten nog heb en gisteren hebben ze me verteld dat mijn chemokuur in elk geval zes maanden zal duren. Dus zal ik binnenkort ook mijn lang zwart haar verliezen. Hoe markeer ik deze dag? Ik besluit naar buiten te gaan en ervoor te zorgen dat ik voor de laatste keer nagefloten word.

Recensie

door Tsenne Kikke
Wat is dat toch met borsten? Waarom zijn mannen zo bezeten van bortsen? Waarom zijn borsten handelswaar? Waarom bestaan stripteaseclubs waar mannen betalen om vrouwenborsten te zien? Deze vragen en soortgelijke anderen komen zelden in ons op..., behalve voor Geralyn Lucas die in het begin van het boek een stripteasetent binnenstapt teneinde naar mooie borsten te gaan zitten kijken vlak voor haar eigen borstoperatie. Want... ze moet een beslissing nemen.

Dit boekje is een aanrader voor mensen die eenzelfde lijdensweg ondergaan, of moeten ondergaan. Doch is het vooral tot vrouwen gericht omdat Geralyn, nadat een borst werd geamputeerd, besluit een borstreconstructie te ondergaan en er verschillende hoofdstukken worden gewijd aan het zoeken van een passende beha... Daarna neemt ze het besluit om moeder te worden. Tenslotte krijgt ze van het tijdschrift Self het verzoek om voor hun borstkankerhandboek topless te poseren.

Op blz. 232 lezen we een ontroerende conclusie: '€œIk ben niet meer dezelfde, ik ben veranderd. Ik zie een borst die en baby heeft gezoogd en een borst die me bijna heeft gedood. Het is een verwarrende tegenstrijdigheid: het leven en dood zo dicht bij mijn hart.'€ Dit is een boek over moed en self-acceptatie.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht