ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De vierde vrouw

Originele titel: Komm, zünde meine Lampe an

Rosaline Massado

De vierde vrouw Type: Paperback
Uitgever: Arena
Gewicht: 427 gram
Aantal Pagina's: 238
ISBN: 90-6974-650-6
ISBN-13: 978-90-6974-650-0
Categorie: Biografie
Richtprijs: € 19,5

Korte Inhoud


Rosaline Massado wordt geboren in het westen van Kameroen, waar ze opgroeit in een traditionele gemeenschap waarin polygamie een grote rol speelt. Haar vader, adviseur van het dorpshoofd, heeft acht echtgenotes, onder wie haar moeder. Rosaline groeit gelukkig op tezamen met haar vele broertjes en zusjes, tot haar vader een man voor haar uitkiest met wie ze moet trouwen.

Ondanks het gedwongen karakter van het huwelijk leidt Rosaline een redelijk rustig leven met Paul. Ze verhuist naar de hoofdstad Yaoundé, en went langzaam maar zeker aan een nieuwe wereld, ver van haar familie. Maar na de te vroege dood van haar twee zoontjes en een miskraam verlaat Rosaline Paul. Ze trouwt al snel opnieuw, dit keer als de vierde vrouw van een traditionele genezer. Bij hem en zijn gezin ondervindt ze toegewijde liefde, maar ze ondergaat ook het dagelijkse gevecht om zich te handhaven in de grote schare vrouwen en kinderen die zich om één man verzamelen.

In De vierde vrouw schrijft Rosaline Massado op indringende wijze over haar leven. Ze gunt de lezer een intieme blik in de wereld van een eeuwenoude Afrikaanse traditie - het bijzondere lot van een vrouw gevangen tussen liefde, ondergeschiktheid en opstandigheid.
In De vierde vrouw schrijft Rosaline Massado op indringende wijze over haar leven. Ze gunt de lezer een intieme blik in de wereld van een eeuwenoude Afrikaanse traditie – het bijzondere lot van een vrouw gevangen tussen liefde, ondergeschiktheid en opstandigheid.

Rosaline Massado woont tegenwoordig samen met de vier andere vrouwen van haar inmiddels overleden echtgenoot in de buurt van Bafoussam in West-Kameroen. Ursula Krebs is pedagoge en woont sinds 1988 in Kameroen, waar ze betrokken is bij verschillende ontwikkelingsprojecten.

Rosaline Massado schrijft op een buitengewoon openhartige manier over haar keus om de vierde vrouw te worden binnen een familie. Nooit eerder verscheen er een boek waarin een vrouw zelf vertelt over haar leven in polygamie, een gebruik dat in het Westen veelal met afschuw wordt bekeken.

Uittreksel


Blz. 7: Europeanen kunnen zich moeilijk verplaatsen in het bestaan van Afrikaanse vrouwen. Uit Europees gezichtspunt is de Afrikaanse vrouw iemand die lijdt onder de willekeur van een door mannen gedomineerde wereld en een rechteloos bestaan leidt, kortom: iemand om medelijden mee te hebben. Dit is echter slechts eens deel van de waarheid: in de prekoloniale, agrarische Afrika was de polygame leefwijze een sociaal instituut dat belangrijk was om te overleven. Pas tegenwoordig, nu de regels van deze manier van samenleven ook toegepast worden op de omstandigheden in grootstedelijke agglomeraties, krijgt de polygamie iets karikaturaals.

De auteur laat een Afrikaanse vrouw uit het Kameroen van de jaren zestig aan het woord. Zij vertelt in de ik-vorm over de geborgenheid in de polygame dorpsgemeenschap van haar ouders, over het door haar vader opgelegde huwelijk, over haar teleurstelling als ze met haar echtgenoot naar de stad gaat en er daar achter komt dat de dorpsfantasieën over het rijke leven in de stad een illusie zijn: haar man die ze zo ophemelt, bezit niet eens een eigen woning. Ze moet in een krappe behuizing, zonder eigen slaapkamer, in de polygame familie van de baas van haar man wonen. Ze krijgt twee kinderen, die allebei al jong overlijden. En krijgt daarvan ook nog de schuld als ze na een kort gesprek met een vreemde man van een onzedelijke levenswandel wordt beschuldigd. Het gesprek dat volgens haar volkomen onschuldig was, wordt door de familie van haar man als ernstig vergrijp opgeblazen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Overleven is de boodschap in dit verhaal, overleven en jezelf aanpassen. In welke mate heeft de auteur keuzen in haar leven gehad? Vrijheid tot handelen gehad? Toch is Rosaline Massado iemand die nooit opgeeft, wat de levensomstandigheden haar ook hebben mogen brengen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht