ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het geheim van het vuur

Farah Karimi & Chris Keulemans

Het geheim van het vuur Type: Paperback
Uitgever: Arena
Gewicht: 367 gram
Aantal Pagina's: 207
ISBN: 90-6974-637-9
ISBN-13: 978-90-6974-637-1
Categorie: Biografie
Richtprijs: € 16,5

Korte Inhoud


Bijna vijfentwintig jaar geleden sloot Farah Karimi zich als dochter van een onteigende landeigenaar enthousiast aan bij de revolutie van ayatollah Khomeini in Iran. Net als tienduizenden jongeren geloofde ze in een socialistische, revolutionaire interpretatie van de islam. Maar het was de fundamentalistische politieke islam die de macht greep, en Farah ging in de oppositie.

Een paar jaar lang leefde en werkte ze ondergronds, maar toen het regime steeds genadelozer optrad moest ze halsoverkop het land verlaten. Met haar pasgeboren zoontje vluchtte ze over de bergen van Koerdistan naar Irak, en vandaar naar Europa. Ze sloot zich aan bij de oppositie in ballingschap.

Na herhaalde pogingen tot ontvoering van haar zoontje door haar ex-man en de dood van haar jongere zus tijdens een militaire actie in Iran wilde ze niets meer met haar geboorteland te maken hebben. Ze vertrok naar Nederland, studeerde in Groningen en leidde in Utrecht een organisatie van migrantenvrouwen. In 1998 belandde ze in de Tweede Kamer, als eerste Iraanse volksvertegenwoordiger in het buitenland. En toen kwam 11 september 2001, en de nachtmerries. Farah, buitenlandwoordvoerder van GroenLinks, pleitte overdag voor democratisering in het Midden-Oosten en een hard antwoord op het fundamentalisme. Maar 's nachts was ze weer in de gevangenis in Teheran.

In Het geheim van het vuur vertelt Farah Karimi helder en strijdvaardig over haar idealen, angsten en overtuigingen. Haar politieke en haar persoonlijke leven lopen naadloos in elkaar over. Samen met Chris Keulemans reisde ze in de zomer van 2004 door Iran, zodat het boek niet alleen een terugblik bevat op haar jeugd, maar ook een commentaar is op het huidige Iran.

Uittreksel


Blz. 118: De kans is altijd groot dat tegenstanders van dictatuur en onderdrukking - of ze nu religieus of seculier van aard zijn - zelf uitgroeien tot een repressieve kracht. In Iran werd de seculiere dictatuur van de sjah opgevolgd door een religieuze dictatuur. En in de strijd tegen het regime van de islamitische republiek instrumentaliseert de stalinistische organisatie van de MKO nu ook religie en mensen. Tot nu toe heb ik het nauwelijks gehad over andere oppositiegroepen, zoals die uit de marxistische hoek, maar ook die hebben nog geen democratisch gezicht getoond. Heel vaal heiligt het doel letterlijk alle middelen. Te vaak hebben we de fout gemaakt bestrijders van alle dictatuur als vrijheidsstrijders te zien, wat natuurlijk niet altijd het geval is. Nog altijd gaan er in Europa en de Verenigde Staten politieke stemmen op die zeggen dat de MKO een alternatief zou kunnen vormen voor het huidige regime. De vijand van mijn vijand is mijn vriend, dat is te vaak het devies geweest. Dat leidde tot steun aan politieke bewegingen die zelf monsters bleken te zijn. Bin Laden en de islamitische volks-Mojahedien waren in Afghanistan de Amerikaanse bondgenoten in de strijd tegen de sovjetbezetting. Nu is Al-Qaida de grootste vijand van het westen. Ook de MKO is inmiddels verworden tot een criminele sekte. Het doet mij fysiek pijn deze regels op te schrijven.

Recensie

door Tsenne Kikke
Nog te bespreken.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht