ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ik ben & Zijn

Nisargadatta Maharaj

Ik ben & Zijn Type: Hardcover
Uitgever:
Gewicht: 875 gram
Aantal Pagina's: 912
ISBN: 90-696-3641-7
ISBN-13: 978-90-696-3641-2
Categorie: Boeddhisme
Richtprijs: € 52

Korte Inhoud


Ik Ben & Zijn, de advaita bijbel(s) van Nisargadatta Maharaj  (17 April 1897 – 8 September 1981), is één van de boeken die onmisbaar blijken te zijn als je serieus bent om de hoogste waarheid te leren kennen. Het boek kun je zien als een ‘advaita bijbel’, waarin alles staat wat nodig is om de trucs van de mind te doorzien. Het boek bevat ontelbare gesprekken die Nisargadatta heeft gevoerd met zijn leerlingen en in elk gesprek word je vanuit een andere invalshoek weer terug gebracht naar de eenvoud van zijn, van werkelijkheid.

“Als je niet geleerd hebt om te kijken, zal het je niet veel helpen als ik allerlei namen geef en er op allerlei manieren naar verwijs. Iemand die bijziende is, zal een papegaai op een tak niet zien, hoe lang je hem ook uitlegt waar hij moet kijken. Op zijn best ziet hij jouw wijzende vinger. Leer dus eerst om helder te kijken in plaats van te staren, dan zie je de papegaai vanzelf.

Ook moet je heel graag willen zien. Om tot zelfkennis te komen, heb je zowel helderheid nodig als een groot verlangen. Je hebt wijsheid van hoofd en hart nodig en die groeien doorat je serieus in je dagelijks leven toepast wat je tot nu toe hebt begrepen, hoe weinig dat ook mag zijn.” – Nisargadatta

Het is niet een boek om even snel door te lezen en dan achterin de kast te leggen. Het boek kun je je leven lang ter hand nemen, omdat het voor verschillende fases van je spirituele ontwikkeling aanreikingen geeft. Elk gesprek in het boek verdient het om nauwgezet te lezen en de woorden die Shri Nisargadatta Maharaj geeft, diep door te laten dringen.

Later in zijn leven, wilde Nisargadatta al deze uitleg niet meer geven aan zijn bezoekers. Hij zei dat ze eerst het boek maar goed moesten doornemen en als er dan nog vragen waren, dat ze dan bij hem konden komen.

Dit boek is dé basis voor iedereen die wil weten wat zelfrealisatie is.

Uittreksel


Lees een stukje...

Recensie

door Tsenne Kikke

Het is een bundeling van twee eerder apart verschenen boeken: 'Ik ben' en 'Zijn'*.

Het eerste boek bevat 55 van de band opgenomen gesprekken, waarin in vraag- en antwoordvorm de Indiase goeroe of leermeester (1897-1981) zijn gedachten ontvouwt over het wezenlijke Ik van de mens en de weg naar zelfrealisatie.

In het tweede deel ontleedt hij grondig de quasi zekerheden, overtuigingen en gehechtheden van mensen die hem, begerig naar verlichting en ondubbelzinnige waarheden, vragen stellen. Leven na de dood is ook een illusie ("Als de geest eenmaal de tijd geschapen heeft, gaat hij zich zorgen maken op verleden en toekomst"). Hier en Nu Zijn, dat is het. Zijn discipelen worstelen er maar mee. Bezoeker: "We praten vast niet over hetzelfde."

Zijn conclusie blijft ook hangen. Hoe kunnen woorden het onzegbare vatten? Toch zullen ook lezers buiten de kring van Advaita Vedanta Yoga genieten van alle buitelende beelden van en over onze oorspronkelijke natuur. De verklarende woordenlijst van Sanskriet-termen is zeer bruikbaar, de vertaling - uit het Engels - perfect. De auteur was een (ziel)kundig uitlegger van het egoloze Zijn in relatie tot het Absolute, het Onveranderlijke van ziel en universum. Een waardevolle uitgave voor een select publiek.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht