ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het wordt steeds stiller

Paul Dautzenberg

Het wordt steeds stiller Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 205 gram
Aantal Pagina's: 142
ISBN: 90-6611-619-6
ISBN-13: 978-90-6611-619-1
Categorie: Medische Gids
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


'Praten met mensen die aan dementie lijden', is de ondertitel

Paul Dautzenberg (Den Bosch, 1958) is al bijna twintig jaar geriater en heeft intussen duizenden mensen met dementie en hun naasten in zijn spreekkamer gehad. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) en schreef hij eerder het al meermalen herdrukte Spreekuur Thuis-boek 'Ik ben het steeds meer kwijt'.

De diagnose dementie komt hard aan; iemands zelfstandigheid gaat snel verloren, je verliest een dierbare die nog gewoon leeft. Het grootste probleem voor de omgeving is hoe je met je dementerende partner, vader/moeder toch zo veel mogelijk in gesprek blijft. De vragen die worden beantwoord zijn gegroepeerd rond thema's als:

. praat je anders met iemand met dementie?
. waarover praat je?
. hoe geef je antwoord?
. hoe reageer je bij probleemgedrag?
. wat zeg je als je op bezoek gaat?
. waar praat je wel over, waarover niet?
. en hoe houd je het gesprek gaande met iemand die niet meer thuis woont maar in een verpleegtehuis?

Uittreksel


Blz. 11: Mensen met dementie zijn zelden van de ene op de andere dag dement. Acute dementie kan alleen voorkomen bij een herseninfarct op een belangrijke plaats. De meeste mensen met dementie hebben dus al langer geheugenklachten.

Bij het stellen van de diagnose dementie in een geheugenpolikliniek blijken de geheugenklachten gemiddeld al zo'n anderhalf tot twee jaar te bestaan. Een groot aantal patiënten blijkt vóór de diagnose ook als persoon veranderd te zijn. Mensen met dementie blijken in dat stadium vooral apathischer te zijn. Hobby's versloffen en bestuursbaantjes worden teruggegeven. De actieve man die altijd de vakanties maanden van tevoren regelde, blijkt een week voor de vertrekdatum nog altijd niet alles geregeld te hebben. Ook al valt dit afwijkende gedrag bij naasten meer op dan de geheugenklachten, toch wordt er niet meteen aan dementie gedacht. Als het begin van het afwijkend gedrag samenvalt met een nieuwe levensfase en dus een nieuwe rol in het leven, zoals pensionering of verhuizing, wordt dat vaak als reden geaccepteerd.

Maar ook al is er vaak sprake van een persoonsverandering die samenhangt met een nieuwe levensfase, toch is achteraf, bij het stellen van de diagnose dementie, duidelijk dat een mens met dementie extra verandert. Een mantelzorger of naaste ziet dit vaak al vóór de diagnose, bewust of onbewust, maar handelt daar beslist niet altijd naar. Het moment waarop de diagnose wordt gesteld kan de aanleiding zijn, dat er wel anders met de dementiepatiënt wordt gesproken. Want hoe reageert u op herhalingen, op stiltes of op problemen bij het vinden van woorden? Is dit te voorkomen door op een kinderlijke wijze te gaan communiceren? En wat vertelt u aan anderen als de partner met dementie erbij aanwezig is?

Recensie

door Tsenne Kikke
De precieze oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog altijd niet bekend. Maar ondertussen weten we wel hoe we ermee moeten omspringen. Het boekje is een samenbundeling van vragen. Vragen, die betrekking hebben op mensen die dagdagelijks met dementielijders moeten omgaan. Voorbeelden hiervan zijn, onder andere:

- Hoe reageer ik op de wens tot euthanasie?
- Hoe praat ik over koetjes en kalfjes?
- Hoe vertel ik iemand met dementie dat hij of zij nier meer mag autorijden?
- Is werken in de tuin veilig?
- Hoe stuur je een gesprek?

Het boekje staat dus boordevol tips met betrekking tot hoe je met mensen met dimensie zou kunnen omgaan, welke antwoorden je op hun vragen zou kunnen geven, waar je moet op letten van zodra probleemgedrag optreedt. In wezen komt het hier op neer: een mens met dementie mag wel iets aan jou vragen, maar omgekeerd niet. Het boekje is dus een hulprijke gids.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht