ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ontmoetingen met bijzondere mensen

Originele titel: Meetings with remarkable men

George I. Gurdjieff

Ontmoetingen met bijzondere mensen Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 505 gram
Aantal Pagina's: 322
ISBN: 90-627-1634-2
ISBN-13: 978-90-627-1634-0
Categorie: Zelfkennis
Richtprijs: € 22,5

Korte Inhoud


George Ivanovitch Gurdjieff heeft het denken van de afgelopen 100 jaar sterk beïnvloed. Hij was rond 1900 één van de mensen die 'het werken aan onszelf' introduceerde, hetgeen veel mensen diep heeft geroerd en gestimuleerd om de zin van het leven op een totaal andere manier te ervaren.

Op ongeveer 37-jarige leeftijd startte Gurdjieff met een aantal studenten in Moskou en Petersburg om zijn inmiddels omvangrijke kennis over te dragen. Door geschriften en boeken van zijn leerlingen kunnen we vanaf dat moment Gurdjieff en zijn werken nauwkeurig volgen. Ook door het verschijnen van zijn eerste boek 'Ontmoetingen met bijzondere mensen' komen wij meer aan de weet over de bijzondere mens Gurdjieff.

In 'Ontmoetingen' vertelt Gurdjieff over zijn jeugd in het zo wonderlijke gebied van Russisch Transkaukasië; een gebied doordrenkt van tradities en legenden, een gebied waar de onzichtbare wereld vaak directer en reëler ervaren wordt dan de tastbare werkelijkheid om ons heen. Hij geeft een beeld van de warme en diepe relatie met zijn vader, over zijn eerste leermeesters en over zijn studie en vorming.

Hij beschrijft zijn grote reizen, voornamelijk in Centraal Azië, op zoek naar het verborgen weten. Het zijn simpele en soms anekdotische verhalen over alledaagse dingen en reisbelevenissen. Desondanks ontdekken we, voornamelijk tussen de regels door, dat Gurdjieff een mens was voor wie het leven geen ander doel heeft dan het streven naar bewustwording en het leren luisteren naar de innerlijke wijsheid en leven volgens ons eigen geweten.

Uittreksel


Nog in te scannen.

Recensie

door Tsenne Kikke

George Ivanovitch Gurdjieff (1873? - 1949) werd in Transkaukasië geboren. Het boek geeft een verslag van zijn zwerftochten als jonge man door dit gebied en door Russisch Turkestan. Na de Russische revolutie vestigde Gurdjieff zich in Frankrijk waar hij een centrum voor geestelijke bezinning opende in het teken van de humanistische (esoterische) psychologie.

Het relaas van zijn omzwervingen heeft een anekdotisch karakter. Centraal staan de ontmoetingen met verschillende typen uit het oude Rusland, waaronder: een orthodoxe priester (Gurdjieffs leermeester), een Armeense boekhandelaar, een reder, een Russische prins en Perzische derwisjen. Ook aan zijn vader wijdde hij een geheel hoofdstuk. 

Het boek werd ooit verfilmd door de Australiër Peter Brook. Via deze link kun je er meer over lezen.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht