ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De gifgroene muze

Diverse auteurs

De gifgroene muze Type: Paperback
Uitgever: Bas Lubberhuizen
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 253
ISBN: 90-5937-088-0
ISBN-13: 978-90-5937-088-3
Categorie: Literair
Richtprijs: € 19,9

Korte Inhoud


Het boek draagt als ondertitel ‘Absint in de literatuur’ en werd samengesteld door Meindert Burger en Ike Cialona.
‘Absint: ultrasterk vergif. Eén glas en u bent dood. Journalisten drinken ervan als ze hun artikelen schrijven. Heeft meer soldaten gedood dan de bedoeïenen.’ Aldus Gustave Flaubert over het modieuze aperitiefje dat in de Franse negentiende eeuw volksvijand nummer één werd. In augustus 2005 is het honderd jaar geleden dat een Zwitserse boer in een alcoholische woedeaanval zijn zwangere vrouw en twee kinderen vermoordde. Hoewel absint geen aandeel had in zijn promillage leidde het schandaal in veel Europese landen tot het verbod ervan.
Aleister Crowley raadde iedereen het drankje aan, Paul Verlaine was ermee getrouwd, voor Arthur Rimbaud was het een jeugdzonde, August Strindberg zwoer erbij, Oscar Wilde hield het voor pure poëzie en Van Gogh gebruikte het als antidepressivum Dit boek bevat een selectie uit het werk van deze en andere absintminnende dichters en schrijvers en hun kritische tijdgenoten.

Meindert Burger is dichter en vertaler. Ike Cialona vertaalde onder andere Ariosto’s Orlando Furioso en Dante’s Divina Commedia.

Uittreksel


Met proza en poëzie van onder anderen:

Max Beerbohm
Jan Campert
Marie Corelli
Charles Cros
Aleister Crowley
Ernest Dowson
André Gide
Herman Gorter
Ada Leverson
Walter Mehring
Alfred de Musset
Marcel Pagnol
Raoul Ponchon
Raymond Queneau
Arthur Rimbaud
J.J. Slauerhoff
August Strindberg
Paul Verlaine
Eugène Vermersch
Valérie Vernier

“En de derde engel blies de bazuin, en er viel een grote ster, brandend als een fakkel, uit de hemel, en ze viel op het derde deel van de rivieren en op de bronnen van de wateren. En de naam van de ster is Alsem. En het derde deel van de wateren werd alsem, en vele mensen stierven, omdat het wate bitter was geworden.” – Openbaringen Hfst.8, verzen 10-11 -


Recensie

door Tsenne Kikke
Als je van literatuur houdt, moet je jezelf dit prachtboek aanschaffen. Je vindt er zowel proza in als poëzie, en soms zijn het slechts kleine fragmenten genomen uit een groter geheel; fragmenten waarin het hoofdthema aan bod komt, namelijk: Absint.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht