ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen

Originele titel: Why we love dogs, eat pigs and wear cow

Melanie Joy

Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 380 gram
Aantal Pagina's: 248
ISBN: 90-5615-765-5
ISBN-13: 978-90-5615-765-4
Categorie: Mens & Maatschappij
Richtprijs: € 22,5

Korte Inhoud


Het meest gangbare dieet in onze cultuur had tot nu toe geen naam. Dit boek brengt daar verandering in. Het heet ‘carnisme’. Het is de culturele gewoonte om vlees te eten; een gewoonte, die velen van ons is aangeleerd en die ideologische trekjes vertoont.

In dit spraakmakende en bekroonde boek dat op 11 september 2021 bij uitgeverij Noordboek verschijnt, bespreekt bestsellerauteur Melanie Joy de carnistische ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Als ideologie blijkt het carnisme zo sterk dat we zelfs de impact van de vee-industrie op het milieu wegwuiven.

Een uitdagend boek dat je ideeën over vlees en zuivel voor altijd zal veranderen. ‘Dit boek helpt ons uit ‘de box van het ‘carnisme’ te stappen, zodat we in staat zijn kritisch naar het systeem te kijken en te zien hoe we zelf onderdeel van de oplossing kunnen zijn en kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld met meer compassie.’

Melanie Joy is psycholoog, internationaal bekend spreker en bestsellerauteur. Dit boek verscheen in zeventien talen. Ze ontving de Ahimsa Award, net als eerder Nelson Mandela en de Dalai Lama. Ze is oprichter van Beyond Carnism en medeoprichter van ProVeg International.

Boektour Melanie Joy

Melanie Joy woont in Berlijn en komt van 11 - 15 september 2021 naar Nederland en België. Zij is dan ook beschikbaar voor interviews.

11 september: Arminius Rotterdam, met eveneens Jabik Veenbaas over Henry Salt (ook livestream), vanaf 20.00 uur.
13 september: Gaia Brussel.
14 september: Radboud Reflects in LUX, Nijmegen (ook online), 20.00-21.15 uur.

Verschijnt op  11 september, maar je kunt het nu al reserveren bij Bol.com!
 

Uittreksel


tel je eens het volgende scenario voor: Je bent te gast bij goede vrienden voor een uitgebreid diner. De kamer is warm. Gezellig kaarslicht flikkert als weerspiegeling in de wijnglazen waarin de lekkerste wijn wordt geschonken. Je hebt je goede vrienden al lang niet meer gesproken en daardoor zijn jullie volledig verzonken in een diep gesprek.

Ondertussen komt de geur van zeer smakelijk en vers eten je neus binnen en je hongergevoel begint in een rap tempo van zich te laten horen. Je hebt de hele dag al niet kunnen eten en je maag rommelt daardoor als een gek.

De gastvrouw staat tijdens jullie gesprek namelijk te koken en je maakt in je hoofd een sprong van vreugde als ze eindelijk de stomende pan met hartige stoofpot op tafel zet. De aroma’s van vlees, kruiden en groenten vullen je hart.

Snel schep je een goed bord op en je moet jezelf inhouden om het niet naar binnen te schrokken. De smaak van de eerste hap van de stoofpot vult je lichaam en stilt meteen je trek. Voldaan leg je na de eerste hap beleefd je bestek op je bord om een slok wijn te nemen.

De gastvrouw vraagt of het lekker is en je zegt dat je eigenlijk wel heel graag het recept zou willen hebben. Natuurlijk deelt ze dit graag met je. Ze legt uit dat het belangrijk is om de juiste kruiden te gebruiken en het vlees niet te lang maar ook niet te kort moet stoven.

De sappige smaak en speciale structuur van het vlees is wat voor jou de maaltijd helemaal afmaakt. Nieuwsgierig vraag je welk vlees je vriendin heeft gebruikt. “Ja het vlees, dat is het geheime ingrediënt van dit recept”, zegt ze vol bewondering. “Het is namelijk vers labrador puppyvlees dat ik gisteren in de marinade heb gelegd en…” Labrador?!

Grote kans dat je hart even een slag overslaat. Het vlees dat je zojuist hebt gegeten is van een hond…
Percepties Bepalen Onze Realiteit

Wat doe je nu? Eet je door? Of ben je lamgeslagen door het feit dat er vlees van een labrador puppy op je bord ligt en je daar zojuist een hap van hebt genomen? Haal je het vlees van je bord en eet je alleen de groenten op? Of hoef je de groenten ook niet meer wetende dat het hondenvlees heeft aangeraakt?

Als jij bent zoals de meeste Nederlanders en Belgen en je hoort net dat je hondenvlees hebt gegeten zal je gevoel van genot in een klap omslaan naar een bepaalde vorm van afschuw.

Maar stel nou dat je vriendin een stomme grap maakt en zegt dat het vlees helemaal niet van een labrador is maar van een koe. Zou je trek dan weer helemaal terug zijn? Zou je met hetzelfde enthousiasme aan je maaltijd beginnen? Grote kans dat je je toch iets van oncomfortabel zou voelen, zelfs als je weet dat de stoofpot exact hetzelfde is als diegene waar je net met intens genot je eerste hap van nam.

Wat gebeurt hier precies? Hoe komt het dat bepaalde voeding zulke emotionele reacties oproept? Hoe kan het zijn dat eten met een bepaald label als heerlijk wordt ervaren en dat ditzelfde eten maar met een ander label ineens praktisch oneetbaar is geworden?

Het hoofdingrediënt van de stoofpot is niet veranderd. Het was het vlees van een dier en dat bleef het ook. Het enige dat veranderde – of zo leek het althans – was het feit dat het van een ander dier kwam. Hoe kan het dat we zulke radicaal andere reacties hebben over rundvlees en hondenvlees?

Het antwoord op deze vraag kan met een woord worden samengevat: perceptie. We reageren anders op verschillende soorten vlees niet omdat er een fysiek verschil is, maar omdat onze perceptie van het vlees anders is.

De reden dat we zo’n krachtige reactie voelen komt doordat onze percepties voor het grootste gedeelte onze realiteit bepalen. Ze vormen onze gedachten en hoe we ons daarover voelen. En daarmee bepalen onze percepties ons gedrag.

 

Recensie

door Tsenne Kikke

Melanie Joy beschrijft in haar boek ‘Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen‘ de ‘the missing link of an unexplained gap‘ in ons perceptuele proces als het aankomt op eetbare diersoorten. Op de een of andere manier lijkt het erop alsof we geen connectie kunnen maken tussen vlees en de bron daarvan. We eten dieren zonder na te denken over wat we doen en waarom omdat het overtuigingssysteem dat dit gedrag aanstuurt onzichtbaar is. Dit onzichtbare overtuigingssysteem is wat Joy 'carnisme' noemt. 'Carnisme' is het overtuigingssysteem waarin wordt aangenomen dat het eten van bepaalde dieren ethisch verantwoord en gepast is.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht