ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bombay mateloze stad

Originele titel: Maximum city - Bombay lost and found

Suketu Mehta

Bombay mateloze stad Type: Hardcover
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: 1300 gram
Aantal Pagina's: 608
ISBN: 90-5466-962-4
ISBN-13: 978-90-5466-962-3
Categorie: Regionale cultuur
Richtprijs: € 39,9

Korte Inhoud


'Bombay mateloze stad' is veel meer dan een reisboek. Het is de autopsie van een stad die moreel geproken een lijk is. Suketu Mehta voert een briljant onderzoek uit door gangsterbazen, straatboefjes, politieagenten, rechters, Bollywood filmsterren en barmeisjes van deze stad voor het voetlicht te brengen. Hij schreef een verbluffende kruising van memoires, reisliteratuur en sociaal onderzoek. Bovendien heeft hij de psyche van de stad te pakken.

'Bombay mateloze stad' is buitengewoon. Suketu Mehta schrijft over Bombay, met genadeloze wreedheid, vol liefde - die ik deel - voor de stad zoals die was toen ze nog geen Mumbai heette en die nu bijna geheel verwoest is door corruptie, gangsterdom en neofascistische politiek. De geest van Bombay heeft alleen overleefd in flarden, die de auteur aangrijpt als sprankjes overleving en hoop. De kwaliteit van zijn onderzoek en beschrijving, en de kundigheid waarmee hij gangsters en moordenaars ertoe beweegt om openhartig te zijn, zijn ongelooflijk. Het is het beste boek ooit over deze grootse, kapotte metropool - zijn stad én de mijne - en het verdient zeer veel lezers."

- Salman Rushdie -

Uittreksel


Blz. 32: Wat mijn loodgieter betreft, hem wil ik vermoorden. Hij is een laaghartige, kwaadsappige kerel met door sirihgebruik aangetaste tandstompen in zijn mond. Hij speelt de bewoners van de flats tegen elkaar uit, vertelt mijn boven- en benedenburen dat ik moet betalen voor reparatie van de aanhoudende lekkages uit mijn toiletten, en vertelt mij dat ik hén moet overhalen om te betalen. De geiser, de lichtschakelaars, de kranen, de waterspoeling en de afvoerleidingen zijn allemaal kapot. Grote druppels bruin vocht komen uit het plafond. De voorzitter van de bewonersvereniging legt me uit: alle buizen in dit gebouw zijn verrot. De afvoerbuizen die buitenom moesten lopen, zijn binnen aangelegd. De bewoners doen hun eigen reparaties en laten lekkages niet door de loodgieter herstellen. Geen enkele buis in het gebouw is recht; elke keer als bewoners zelf renovaties uitvoeren, wat een continu proces is, laten ze freelance loodgieters die buizen weghalen die hun in de weg zitten. Dat belemmert de vrije doorstroming van afval- en leidingwater en mengt ze door elkaar. Als je de stroom afvalwater van de twintigste verdieping naar de begane grond volgt, maak je evenveel bochten als een dol geworden bergweg. In elke bocht klontert vieze troep samen, die de doorstroming belemmert. Het gemeentebestuur dwingt naleving van de voorschriften aangaande eigenmachtige veranderingen niet af. Omhoogborrelend rioolwater dreigt voortdurend over de rand van mijn toilet te stromen, wat in andere flats als is gebuerd. De aderen van het gebouw zijn verstopt en door sclerose aangetast. Zij huid laat los. Het is een ziek gebouw. Intussen betaal ik de huisbaas elke maand huur voor het voorrecht om zijn flat te mogen repareren.

Nota - We lezen op blz. 27: De gangbare huur waar ik opgroeide is $3000 per maand plus een borgsom van $200.000, renteloos te betalen in roepie. En dat nog wel nadat de vastgoedprijzen met 40 procent zijn gedaald.

Recensie

door Tsenne Kikke
Op elke bladzijde vind ik iets interessants en te vermelden waard. Het is een fascinerend boek over Mumbai, het vroegere Bombay. Meesterlijk geschreven, gewoonweg subliem! Zelfs als je die stad nooit wenst te bezoeken, is het boeiend lezen.

Suketu Mehta werd geboren in Calcutta en groeide op in Bombay en New York, de stad waar hij nu woont en werkt als schrijver en journalist. Hij vertelt de verhalen van de bewoners van krottenwijken en dichters, die allemaal naar Bombay gekomen zijn om het te gaan maken. Op heldere toon, niet tot oordelen geneigd, is dit boek een uitmuntend epos van de fascinerende stad waarin hij opgroeide.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht